Нинова ще подкрепи ГЕРБ за приватизацията, БСП - не

Пленумът на левицата отхвърли предложението на управляващите като заблуда за гражданите, непригодна да постигне възмездие

Нинова ще подкрепи ГЕРБ за приватизацията, БСП - не

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще подпише предлаганите от ГЕРБ промени в конституцията, с които да отпадне давността за престъпления при приватизацията, но БСП ще гласува против тях в пленарната зала.

Това реши Националният съвет на левицата в събота след четиричасови дискусии.

Нинова сама е поискала да подпише предложението на ГЕРБ заедно с останалите вносители от всички парламентарни групи, като решението ѝ е било подкрепено от пленума на партията с с 58 гласа "за", 29 "против" и 12 въздържали се.

Въпреки това Националният съвет единодушно е решил, че БСП няма да подкрепи текстовете на ГЕРБ в пленарна зала.

При обявяването на предложението си от ГЕРБ заявиха, че очакват Нинова да го подкрепи, иначе би се оказала в конфликт на интереси, тъй като е ”основен приватизатор” заради притежаваните от нея акции в ”Техноимпекс”.

С решението си да се разпише като вносител на поправката на ГЕРБ Нинова отиграва ситуацията, като коментира, че не се страхува от бъдещи действия срещу нея.

Тя е обяснила пред пленума, че е притежавала акции преди да стане член на БСП, но в последствие е продала всичко, тъй като намира бизнесът и политиката за несъвместими занимания.

По време на пленума твърдо против промените в конституцията са се обявили юристите на БСП начело с Янаки Стоилов и Михаил Миков, като това е и официалното становище на правния съвет на левицата.

От БСП дори смятат да искат становище на Конституционния съд относно предложението на ГЕРБ, тъй като смятат, че то е в разрез с правото.

”Националният съвет на БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за допълнение на Конституцията на Република България, като противоречащо на принципа на правовата държава и на европейското право, непригодно да постигне реално възмездие, а целящо да подведе българските граждани и да отклони вниманието от актуалните прояви на корупция”, се казва в позиция на пленума.

На заседанието е взето решение Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група да инициират разговори с други партии за резултатите от приватизацията, реституцията, концесиите, обществените поръчки и ролята на "силовите групировки" през годините на прехода. На тази основа ще се направят предложения за преразглеждане на определени скандални сделки и търсене на отговорност от отговорните.

Освен това БСП ще иска изслушване на министъра на икономиката в парламента за стойността на приватизираните активи, за постъпилите средства и за резултатите от следприватизационния контрол, както и изслушване на главния прокурор за броя на наказателните производства, свързани с приватизацията, за осъдителните присъди по тях и за броя на погасените по давност дела.

Преди заседанието за подобен развой на събитията се обяви Стефан Данаилов, който коментира, че дори БСП да реши да не подкрепя предложението на ГЕРБ, то Корнелия Нинова трябва задължително да го подкрепи, защото това е атака лично срещу нея.

”Мене ако ме питате, аз съм "за" и съм убеден в едно нещо, макар че ми е интересна дискусията как сега ще продължи, какви са плюсовете и минусите, но съм сигурен в едно: Корнелия Нинова трябва да подкрепи задължително, защото акцията е срещу нея. Не го ли усещате?”, каза Данаилов.

Георги Гергов от своя страна заяви, че БСП няма да подкрепи нищо на ГЕРБ. По думите му следващият полезен ход е да се предизвикат предсрочни парламентарни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?