Нинова ще съди Десислава Атанасова и ГЕРБ заради "Техноимпекс"

Партията на Борисов можела да инициира конституционни промени и без подписа на БСП-лидера

Корнелия Нинова. Сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви във вторник, че дава на съд за клевета депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова заради това, че манипулирала официалното становище на органи в България по приватизацията на "Техноимпекс".

"Току-що си внесох държавната такса и завеждам до края на деня дело на Десислава Атанасова и солидарно на политическа партия ГЕРБ, защото тя изразява тяхното мнение. Оттук нататък тези спорове се решават на плоскостта на съдебните дела - за всичко, включително и за злоупотреба и манипулиране на мнение на официални органи. Имам предвид, че госпожа Атанасова е била информирана с писмо от главния прокурор, че няма извършени престъпления, че има извършени проверки (по приватизацията на "Техноимпекс" - бел. ред.) и въпреки това, след като вече е била информирана, продължи да клевети и да лъже в публичното пространство", заяви Нинова.

Изпълнителното бюро на БСП коментира, че атаката срещу Корнелия Нинова е изключително тежка, проявяваща се с клевети и манипулации.

Преди две седмици Атанасова съобщи пред медиите, че след нейно запитване главният прокурор Сотир Цацаров е информирал, че не са извършвани проверки за придобиване на акции от "Техноимпекс" от страна на Корнелия Нинова. Атанасова обвини лидера на БСП в лъжа, след като по-рано Нинова заяви: "Трима прокурори са проверявали сделката на "Техноимпекс" и мен и не са открили нищо."

Часове по-късно от ГЕРБ отговориха на соцлидерката, като специална пресконференция по темата даде депутатът Десислава Атанасова.

Тя обяви, че може да се  инициира промяна  в конституцията и без подписа на Корнелия Нинова.  

Попитана дали ще бъдат внесени такива промени самостоятелно от ГЕРБ, Атанасова отговори, че не е оторизирана да отговаря вместо лидера на партията по този въпрос. Десислава Атанасова коментира, че тезата на ГЕРБ за приватизацията не е променена. "Тази инициатива не е с оглед на политическа репресия, а с оглед на преследване и установяване на истината за целия този преход и най-важното за борбата с корупцията", допълни тя.

На въпрос дали е притеснена от това, че Корнелия Нинова ще я съди за "Техноимпекс", депутатката отговори, че не е и че всичко ще бъде доказано в съда. "Въпросът, който касае писмото на главния прокурор в следствие на мое запитване, ще стане вероятно съвсем публично достояние, когато влезем в съда. То не е класифицирано", допълни Атанасова.

"Разбрах, че Приватизаторката е разбрала коя съм. Днес разбрах и че тя ще завежда дела както към мен, така и към ГЕРБ за клевета, лъжа или манипулиране мнението на държавен орган. Бих искала да кажа, че с това вероятно ще обогати правната теория, защото досега в правния мир не е известно, някой, било то и приватизатор, да съди политическа партия за някакви манипулации", каза Атанасова по адрес на лидера на БСП Корнелия Нинова.

"По-важното, което обаче днес не разбрахме е следното: дали г-жа Приватизаторката е подписвала през 1999 г. договор за приватизацията или отрича подписа да е неин? Дали е подписвала три допълнителни споразумения за намаляването на цената на приватизацинонния договор, дали през 2001 г. позицията на БСП е тази, която е описана на Висшия съвет на БСП, наречена: "Корупцията основен елемент в управлението на СДС" и дали опорните им точки на "Позитано" 20 свършиха?", попита Атанасова.

 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?