Нинова твърди, че бизнес програмата на БСП струва 1.9 млрд. лв., а не 14 млрд. годишно

Скоро щели са бъдат обявени мерките, перата и източниците за финансиране

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Икономическата програма на БСП ще струва 1.9 млрд. лв. годишно, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова в отговор на критиките, че програмата им ще излезе 14 млрд. лв.

"Не, програмата ни не струва 14 млрд. лв., а 1.9 млрд. лв., разписани по мерки и пера, както с източник на средства, така и с начина на тяхното харчене", каза тя, опровергавайки сметките на Реформаторския блок, че платформата на социалистите е пладнешки обир на стойност 14 млрд. лв. Тя обеща скоро да бъдат публикувани мерките от бизнес програмата на социалистите и техните стойности по пера.

Нинова не уточни за кои мерки ще се дадат разчети, но сред основните обещания на социалистите са увеличение на старите пенсии с около 20% след преизчисляване; връщане на 50 лв. от данъците за доходите на семейство за всяко дете; напълно безплатно здравно обслужване, безлихвени жилищни кредити за младите семейства, рестарт на "АЕЦ Белене", нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", строеж на нова въглищна централа в комплекса "Марица Изток", изграждане на вариант на "Южен поток" и пр.

Само реализацията на АЕЦ "Белене" струва 20 млрд. лв., доколкото такива са разчетите за започналия през 2006 г. и спрян през 2012 г. проект по руска технология, а намеренията на БСП са държавата да държи контролния дял от 51 на сто. При две тръби на стария проект на "Южен поток" оценката на проекта надхвърляше 3 млрд. евро., а опитите на ГЕРБ да прави нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с американската "Уестингхаус" опряха до сумата от 5.3 млрд. долара само за ядрения остров.

Оценка за необходимите средства за социалната и здравните политики на БСП не са давани. Относно източниците на финансиране от средите на левицата са коментирани нови държавни дългове и средства от фискалния резерв.

Нинова отхвърли и критиките на НФСБ, че БСП е взела части от тяхната програма. Лидерът на социалистите призова да се погледне отвъд 2013 г. и даде пример, че мерки като преизчисляването на пенсиите с нов осигурителен доход и политиката с лихвите по кредити за жилища са били прилагани и в други управления на БСП.

Споделяне

Още от България