Нинова видя "кръгове, пазаруващи политици" и предупреди, че "ни вземат идентичността"

От Бузлуджа Станишев индиректно разкритикува соцръководството

Снимка: бТВ

Връщане на държавата в социалната сфера, образованието, здравеопазването и икономиката, "отглеждане” на местна промишленост с нейна помощ и битка на всички нива в защита на държавния суверенитет. По този начин лидерът на БСП Корнелия Нинова представи управленската визия на левицата по време на събора ѝ на Бузлуджа в събота.

"В България е създадена политико-олигархична група, която си е присвоила държавата и годишно "краде" по 10 млрд. лева. Тази прослойка от икономически кръгове си купува политици от всички цветове и няма значение кой управлява - те са добре", каза тя пред събралото се множество.

"Шайката си отива, народът остава и този народ трябва да избере своя път. Ние предлагаме един възможен път – ние му предлагаме да си върнем държавността, да си пазим суверенитета като държава, да си пазим достойнството като народ”, обяви тя.

Сред акцентите във визията на БСП са мащабни промени в икономическата сфера. "Държавата да създаде свое собствено българско, родно производство. Всички заедно да направим българска икономика, да направим програма за всеки един регион в България”, каза Нинова. След което засегна любимата си напоследък тема – мигрантите. По думите ѝ трябва "всички да решим”, че производтсвото у нас ще бъде осигурено "с български кадри, а не с мигранти, които ще ни решават въпроса с работната сила и демографската криза”

Според нея националните богатства ("плажове, гори, летища, жп линии”) не трябва да се концесионират и приватизират, а болниците, работещи с НЗОК не трябва да са търговски дружества.

Нинова обяви, че "българската държава” трябва да има основна роля в образованието. "Един учебник в един клас за цялата страна”, повтори тя изводите от документа "Визия за България”, който БСП прие миналата седмица. Нинова обаче добави, че в учебниците трябва да има " истинската, автентичната българска история, литература и култура”. След което отправи призив неясно към кого: И не подменяйте идентичността на този народ!”.

След което Нинова продължи с обяснениети, че правителството трябва да си отиде.

"Тази шайка си създаде правила и закони, които ги направиха безнаказани, но тази шайка посегна и на най скъпото ни – всеки, който не е съгласен, всеки, който критикува, е посочван за враг, провокатор, на всеки такъв му се затваря устата, уволнява се от работа, преследва му се бизнесът”, каза тя.


След патетична пауза тя извика пред множеството "Народе, посегнаха на най-святото ни – правото ни да мислим и говорим свободно, правото ни да бъдем с различно мнение и да бъдем хора с достойнство”. Но шайката си отива, а народът остава и този народ трябва да избере своя път, каза още лидерът на БСП.

Нинова обяви, че всички пенсии трябва да се преизчислят, защото не може да се живее с 200. Да въведем семейно подоходно облагане. Защо да не помогнем със закупуване на първо жилище младите. В Румъния младите вече се подпомагат за първа кола и жилище, заяви лидерката на левицата.

Станишев с индитректна критика към курса на БСП

Нинова застана пред множеството веднага след лидера на ПЕС Сергей Станишев, който говори за възможностите на обединената левица да промени посоката на развитие на Европейския съюз. Лидерката на БСП обаче въобще не засегна европейската тема в изказването си.

Родните социалисти и европейските им колеги влязоха в сблъсък още преди няколко месеца заради решението на "Позитано" 20 да се обяви срещу Истанбулската конвенция - въпреки подкрепата за нея на ниво ПЕС.

В цялото слово на Станишев пред събралите се на Бузлуджа се чуваха критики към Нинова, без те да бъдат назовани директно.

"Дори и най-силната партия в своята страна не може да промени огромния ЕС, трябват ни партньори, надеждни съюзници”, започна лидерът на ПЕС.

"Само заедно левите в Европа можем да обърнем кораба на ЕС към това, което хората очакват – грижа за хората, социална държава, инвестиции в образованието и в здравеопазването”, категоричен беше Станишев от трибуната.

Той отбеляза, че ПЕС е против "разделянето на Европа на кръгове”, а също и против изпадането на България в положението на някои от вишеградските страни, които заради конфликтите си с Брюксел ще получават по-малко европари. Преди седмица Корнелия Нинова обяви, че е изпратила кадри на БСП в страните от Вишеградската четоврка, за да проучват законодателството им, тъй като то щяло "много да отива на България”.

"На европейските избори ще се сблъскат различните визии за Европа. На десните, които искат статуквото на рестрикциите и на орязването на социалната държава. На национал-популистите, които искат да създадат една илюзия без реална перспектива. И на левите, които искат да възродят надеждата, справедливостта и равните шансове. Тази битка трябва да я изнесе БСП в България”, заяви Станишев.

Според него сегашното управление у нас не дава никаква перспектива на хората и вече трябва да се работи не само за оставка, но и за предсрочни избори, които БСП да спечели.

"Решението за Истанбулската конвенция спаси коалицията"

Малко по-късно пред журналисти лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира и казуса, който обтегна отношенията между евросоциалистите и БСП – Истанбулската конвецията. Той обаче не засегна противопоставянето между двете леви формации, а обясни, че Конституционният съд е спасил управляващата коалиция с решението си да обяви документа за противоречащ на закона.

Според него това е тема, по която ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат "непреодолимо различие" и всяко друго решение на съда е щяло да предизвика "разрив между политическите субекти в управлението, което и без това се тресе от политически скандали".

В решението на КС Станишев вижда "ясна политическа конюктура" и нарече мотивите "слаби и неубедителни". Той определи решението като "тъжна новина", защото показва, че правото отстъпва пред политическия натиск.

Според него е добър знак това, че БСП ще внесе предложения за промяна на Наказателния кодекс.

Вчера Корнелия Нинова обяви, че е "изключително щастлива" от решението на Конституционния съд. Според нея то е знак, че "разумът и правото са надделели над чуждите интереси и послушанието на Бойко Борисов и кабинета му" и по думите ѝ то е "победа на българския народ и идентичност".

БСП: Най-многолюдния събор от 2005 година насам

Според съобщения от пресцентъра на БСП тазгодишния събор на Бузлуджа е най-многолюдния за левицата от 2005 година. Според партията на историческата поляна са се събрали около 60 000 души. Тази година срещата на левицата е под надслов "За по-добър живот – нашата кауза е България".

Въпреки внушителната цифра посетители, цитирани от пресцентъра на партията по време на официалните речи ораторите така и не успяха да увлекат множеството да викат "Оставка". Опитите бяха няколко, но все неуспешни.  

Преди началото на събора председателят на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията поднесоха венци и цветя на барелефа "Основоположници на социалистическото движение", на паметника на Хаджи Димитър и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България