Нинова вижда вариант за коалиция с "Обединени патриоти"

Лидерът на БСП обеща държавата да изкупи ЧЕЗ, ако стане премиер

Нинова вижда вариант за коалиция с "Обединени патриоти"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи "Обединени патриоти" като единствен възможен коалиционен партньор на левицата след парламентарните избори в неделя. Тя отхвърли възможността за общи действия на БСП с ГЕРБ, ДПС и партията на Веселин Марешки "Воля".

"Знам с кои партии няма да управляваме. Голяма коалиция БСП-ГЕРБ е невъзможна", заяви Нинова в четвъртък пред Нова телевизия, добавяйки, че най-близки са програмите на соациалистите и патриотите.

Въпреки изявлението на Марешки от тази седмица, че най-много му допадат вижданията на БСП за управленски приоритети, Нинова определи позицията му като безпринципна, тъй като преди няколко месеца атакуваше партията ѝ.

"Трета грешка с ДПС няма да има", продължи Нинова с уточнението, че скоро не е разговаряла с почетния лидер на движението Ахмед Доган, но се е срещала с председателя му Мустафа Карадайъ, с когото обаче не обсъждали възможна следизборна коалиция.

Тя отказа да коментира евентуален трети член на евентуална коалиция между БСП и националистическия съюз, в който участват НФСБ, ВМРО и "Атака", тъй като "не се занимавам с математика, а с политика". Обеща обаче да отговори след изборите.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ако партията му не е първа на изборите, ще остане в опозиция и няма да прави опит за съставяне на кабинет. Нинова обаче каза, че БСП ще се пробва да формира да правителство, дори и да остане втора политическа сила.

Според социологическите прогнози двете партии са с изравнени сили и разликата в изборните им резултати ще е от порядъка на два-три процента. Сигурно е обаче, че нито една от двете няма да има самостоятелно мнозинство и ще трябва да търси варианти за коалиция, ако иска да управлява.

Нинова не пропусна да засегне темата за електроразпределителните дружества, заявявайки, че ако стане министър-председател, ще инициира закупуването на ЧЕЗ от държавата. По думите ѝ това можело да стане факт, ако има достатъчно финансови резерви.

Според лидера на БСП този ход е нужен, за да има държавна политика в енергетиката. В отговор на въпрос, Нинова каза, че ако ЕVN и Енергопро, решат да продават бизнеса си в България, държавата щяла да се опита да изкупи и тях.

На въпрос за данъците, Нинова каза, че на едни хора ще се намалят, на други ще се увеличат, а на трети ще останат същите, като това ще е най-голямата група. Данъчните стимули ще са за младите семейства, поясни лидерът на БСП, като за това били нужни 200 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?