Нинова води убедително по брой номинации за лидер на БСП

50-тият юбилеен конгрес на партията ще се състои на 9 и 10 май

Корнелия Нинова и Кирил Добрев

Националният съвет на БСП реши 50-тият юбилеен конгрес на партията да се състои на 9 и 10 май. Предложението на ръководството е било прието от членовете на Националния съвет, потвърдиха участници в заседанието, цитирани от БТА в неделя.

Народният представител Антон Кутев коментира, че в началото на днешното заседание на Националния съвет, Михаил Миков е предложил конгресът на партията да се проведе преди вътрешнопартийните избори, които ще бъдат на 26 април и 3 май. Антон Кутев заяви, че това предложение няма как да стане, тъй като има условности в устава на партията, които не позволяват конгресът да предхожда избора за ръководство.

Той определи като "малко крайно" предложението на колегата си Красимир Янков, който настоява целият състав на централната избирателна комисия, отговорна за вътрешнопартийния избор, да бъде освободен.

"Това не е необходимо. Така наречената изборна комисия трябва да бъде дисциплинирана", каза Кутев. Той коментира слуховете, че се взимали решения от членовете на въпросната комисия, с които се притискали организациите да имат само един кандидат. "Това не е правилно с такива апаратни хватки, които ограничаван избора. Тоест трябва тази ЦИК да бъде по някакъв начин дисциплинирана това да не го прави", коментира Кутев.

До момента са проведени 31 конференции и общи събрания на партийните организации в страната, от които са номинирани 21 кандидати за председател на БСП, съобщиха от партиятапо-рано в неделя.Номинациите са свързани с предстоящия първи пряк избор на председател на БСП, който е насрочен за 26 април. Ако се  наложи балотаж, той ще е на 3 май.

Сегашният лидер на левицата Корнелия Нинова води убедително с 31 номинации, се разбира от разпространеното в неделя съобщение на партийния пресцентър. Втори е Кирил Добрев с 13 номинации.

Калоян Паргов, Красимир Янков и Костадин Паскалев са с по шест номинаци, Янаки Стоилов и Георги Гергов с пет номинации, Драгомир Стойнев и Валери Жаблянов с по три 3. Бившите лидери на столетницата Сергей Станишев, Михаил Миков са с по две номинации. Толкова имат и Деница Златева, Жельо Бойчев и Борислав Гуцанов.

С по една номинация са Георги Свиленски, Иван Ченчев, Явор Гечев, Георги Пирински, Лъчезар Костов, Станислав Павлов и Атанас Мерджанов.

До средата на март продължава отчетно-изборната кампания. Централната комисия за пряк избор на председател на БСП до 21 март ще обяви имената на далите съгласие да участват в надпреварата.

Нинова: Няма да има договорки за прекия избор на председател

"Ние сме и във вътрешнопартийна кампания. Вървят всякакви слухове, включително за договорки между мен и Кирил Добрев. Искам да бъда ясна, че аз не влизам в договорки за прекия избор на председател. Всеки има право да се кандидатира. Мнозина казват, че БСП се занимаваме само със себе си, но от нас зависи това да не е така. Нека тази кампания да бъде генератор на политики". Това е заявила Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на партията, цитирана от партийния пресцентър.

Тя се обърнала към членовете на Националния съвет с апел да бъде мобилизиран целия потенциал на партията, за да бъде изграден цялостен и конкретен план за управлението на страната. "Нека кампанията да бъде разговор за политики, за посоката след конгреса. Да търсим консолидация и обединение на умни и честни професионалисти. Моля за чисти списъци, висока активност и свободен избор. Сега е моментът да бъдем образцови в това отношение. Нека състезанието да бъде честно. Пожелавам на всички успех и енергия след конгреса", е заявила Нинова.

Тя започнала речта си с акцент върху европейската тема - обсъждането на многогодишна финансова рамка на ЕС и Зелената сделка. И отбелязала, че от срещите на БСП в Брюксел, е станало ясно, че българското правителство няма ясна визия по въпросите, свързани с кохезионната политика на ЕС и Зелената сделка.

Корнелия Нинова определила като "поредна криза" в управлението "подправените данни за икономически растеж". Тя визирала и конкретен виновен за тази криза - председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която по думите ѝ е внесла промените в законодателството между двете четения на тъмно. "Растежът се очертава между 0.9 и 1 процент, а не 3.4, 3.5 процента, както са посочили. Тази измама хвърля петно върху България, ще има последици в ЕС. Умишлено е извършена тази заблуда на обществото и ЕС. Именно затова поискахме оставка на цялото правителство", заявила лидерът на БСП.

По повод "къщата в Барселона", с която бе свързано името на премиера, председателят на левицата заявила, че твърденията, че това е претоплена манджа, са "внушения". Според Нинова новите факти по този казус са, че се води разследване от европейска държава за пране на пари, свързано с България и с името на Борисов.

"На фона на всички тези кризи, тихомълком се случват изключително важни неща, на които БСП е длъжна да реагира. Тези промени касаят изплащане на болнични, увеличаване на извънреден труд, отнемане на трудови права, удар по малкия и среден бизнес чрез въвеждане на нови финансови и административни изисквания към тях с Наредба 18", заявила Нинова.

По думите ѝ правителство не произвежда политики, а кризи и затова то е гарант за несигурност и нестабилност. Тя прогнозирала нови политически турбуленции, на чийто фон БСП трябва да се готви за избори.

Споделяне

Още от България