Нинова: Все по-малко вероятно е Борисов да се върне, но не е за подценяване

Нинова: Все по-малко вероятно е Борисов да се върне, но не е за подценяване

"Изглежда ми все по-малко вероятно Бойко Борисов да се върне, но нека не го подценяваме. ГЕРБ все още има мрежата в страната от кметове, от техни назначения в регионалния служби, може би бизнеси, които биха им осигурили корпоративен вот".

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ. Според нея ГЕРБ повече няма да може управлява, но ситуацията не трябва да се подценява.

По думите ѝ е време не толкова да се избира с емоция, както е било на 4 април, а с разум. "Да се гледат политики и програми, кой какво може. Вече е въпрос на можене, а не просто да искаме промяна", добави Нинова.

Тя смята, че и в следващия парламент без БСП няма да може да се направи правителство, а трети парламентарни избори тази година не са добър вариант. "Задължително ми се струва думите промяна и стабилност да вървят една до друга. Бих казала - промяна, която да доведе до стабилност. Промяната не трябва да води до хаос и напрежение", каза още лидерът на БСП.

Нинова заяви, че не се притеснява от това, че Жан Виденов се връща в политиката и ще участва в изборите. "Нека опита. Въпросът е защо сега се появи и защо преди избори. За мен има една въпросителна дали не е, за да се къса БСП. Да правят каквото са решели, ще се видим на състезанието на 11 юли", каза тя.

Попитана дали е била тайна стратегията ѝ за лява коалиция, Нинова отговори: "Обадих се на всички. Няма нищо скрито в това, няма тайни неща. Всичко беше официално. Има една голяма цел – да обединим лявото за обща политика и резултат".

Според лидера на БСП една част от твърдото ядро на БСП не е гласувало през април. "Възрастните не излязоха заради страх от Covid-19. Време е вече да се избира не толкова с емоция, а с разум. Тряба да се гледат политики и програми. Вече е въпрос на можене, а не на искане на промяна. Да се избере този, който може да я направи. Да се види кой какво е правил в последните години. Претендираме, че много последователно и принципно правихме това. Слави Трифонов го нямаше през годините, когато се борихме с ГЕРБ, понесохме много удари. "Демократична България" не бяха толкова активни. "Изправи се! Мутри вън" ги нямаше", каза тя.

Тя добави, че в началото на следващата седмица БСП ще подпише споразумения за общи действия с още около 2-3 партии.

"Лявоцентристката политика ще предложи сериозна алтернатива, която се налага от развитието и на обществените отношения дори и заради ковид кризата и последвалата икономическа и социална криза. Кризата задълбочи бедността, увеличи неравенствата. Една голяма лява коалиция може да даде адекватен отговор на решаването на този въпрос. Грижата за работници и работни места - също една традиционна лява политика", смята Нинова.

Нинова за пореден път коментира и решението на Татяна Дончева да остане в коалицията "Изправи се! Мутри вън", а не да се коалира с БСП:

"Водихме разговори, както с всички други партньори. Не стигнахме до съгласие, Татяна избра друг път, нормално е. Желанието на един от потенциалните партньори - "Движение 21", бяха прекомерни за съюза, който правехме. Не беше равнопоставено спрямо другите партньори. Не беше някак си справедливо и честно, не се разбрахме и всеки тръгна по своя път".

Споделяне

Още от България