Нинова “взе“ от частните и “върна“ на държавните училища несъществуващи пари

Нинова “взе“ от частните и “върна“ на държавните училища несъществуващи пари

БСП взима парите, които ГЕРБ дадоха на частните училища и колежи, и ги връща на държавните и общински училища, за да ги спаси от закриване.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред симпатизанти в Монтана в сряда. В действителност обаче бюджетни пари за частните училища и детски градини никога не са давани, за да бъдат отнемани от тях, тъй като заложената в Закона за училищното образование държавна субсидия за децата от частните училища трябва да влезе в сила от 2018 година.

Нинова обаче твърди, че финансирането за държавните училища е разпределено и към частните.

“Отменяме и закона за училищното и предучилищното образование, който гарантира неграмотност за българското дете и унижение на учителите“, заяви Нинова.

Тя посочи, че БСП настоява да има един учебник по всеки предмет, а не както сега – учителите във всяко училище да избират измежду няколко варианта.

“Връщаме и професионалните училища, и техникумите, и това образование ще бъде свързано с икономиката“, обяви тя.

Тя представи и обещанията на партията в сферата на здравеопазването. “В Конституцията е записано и ние ще го изпълним – всеки, който си плаща здравните осигуровки, ще се лекува безплатно, без да доплаща каквото и да било. Тези, които не могат, държавата ще поеме грижата за тях“, каза Нинова.

Нинова даде и рецепта за справянето с битовата престъпност: “На всеки три села - полицейски пост“.

"За да има българска икономика и земеделие, трябва да има и кадри, които да работят. Безработицата в България е проблем, но също толкова голям проблем е липсата на кадри за фирмите“, каза още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017