Нинова заподозря, че управляващите гласят закона "Антикорупция" за определен човек

Нинова заподозря, че управляващите гласят закона "Антикорупция" за определен човек

Управляващите променят закона за КПКОНПИ, за да го нагласят за правилния човек, заподозря лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Поправките предвиждат, че в бъдеще председателят на комисията няма нужда да бъде юрист, както е в момента. Вместо това се иска стаж на ръководна длъжност в службите.

Тези текстове бяха внесени от правосъдния министър Данаил Кирилов ден преди да напусне парламента и часове след като премиерът Бойко Борисов "посъветва" шефа на Антикорупция Пламен Георгиев да подаде оставка или да излезе в отпуск. Георгиев се оттегли временно заради скандала с апартаментите му. Впоследствие Кирилов обясни, че поправките случайно съвпаднали със скандала.

"Променят закона за КПКОНПИ като променят условията, на които трябва да отговаря председателят, защото го правят отново за специален човек. За пореден път законите, които правят ГЕРБ, са за специални хора", коментира Нинова при регистрацията на партията ѝ в ЦИК за предстоящия евровот.

Тя заяви, че депутатите от БСП няма да се върнат в парламента, за да гласуват за евентуално отстраняване на Пламен Георгиев, въпреки че те внесоха такова искане.

"Мнозинството избра Пламен Георгиев и тогава гласувахме против. Имахме аргументи, не ни чуха, избраха си го. Сега им предлагаме да си го сменят. Вместо да пристъпват към поредната грешна стъпка", заяви Нинова.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?