Нинова: Знаех предварително за изявлението на Радев, дойде в точния момент

Нинова: Знаех предварително за изявлението на Радев, дойде в точния момент

"Знаех за изявлението на президента предварително. Смятам, че то беше необходимо точно в този момент с една цел – да се спрат внушенията, че президентът ще прави собствена партия".

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20. По-рано тази седмица по време на отчета си за изминалата година президентът Румен Радев обяви, че той и вицето му Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат.

На президентските избори през 2016 година Радев и Йотова бяха кандидатите на БСП. Още преди изявлението на държавния глава обаче Нинова обяви, че решението дали социалистите ще издигнат Радев за втори мандат ще бъде взето след парламентарния вот.

Сега тя отново подчерта, че "формата и начина на номиниране" ще бъдат ясни тогава. "И двамата (бел.ред – с Радев) сме на едно мнение - този въпрос ще се решава след парламентарните избори", каза тя в сряда. Решението щяло да бъде взето "възможно най-скоро" след вота за депутати. Нинова посочи, че БСП има устав и вътрешни правила за номиниране на кандидати и се придържа към тях.

"С ясната му и категорична заявка за кандидатиране за втори президентски мандат, смятам че той сложи край на тези спекулации за политическите му намерения да прави собствена партия. Tова беше необходимо сега преди парламентарните избори, за да е ясно. Това е честна и открита позиция на президента", каза още Нинова по повод изявлението на Радев.

Според нея държавният глава е поставил някои принципи за правене на политика и за промяна на порочния модел на управлението на Борисов. "Заложи ги в речта си като декларация. Но за нас това не са само декларации и заявка на принципи. Това за нас от 4 години са действия с много изстрадани битки", каза още тя.

Преди ден евродепутатът Елена Йончева, която е в конфликт с Нинова, публично разкритикува лидера на БСП, че не е реагирала на президенския анонс за битка за втори мандат. "Мълчанието на председателя на БСП е тревожно. Да не подкрепиш най-одобрявания български президент, може да означава само едно - договорките с Бойко Борисов са в ход. Това е път, който води и до заличаването на най-голямата лява партия в България", написа Йончева във Фейсбук.

След обявлението на Радев от БСП запазиха мълчание до днес, когато Нинова отново не отговори дали партията ще застане зад държавния глава на изборите наесен.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?