НИС на СДС изключи Спас Гърневски

Бившият кмет и лидер на СДС - Пловдив Спас Гърневски вече не е член на СДС. Днес НИС на СДС взе решение за изключването му, след като Гърневски издигна кандидатурата си за кмет на Пловдив в противоречие с решението на синята партия, която обяви подкрепата си за настоящия кмет Иван Чомаков.

Вчера клубният съвет на СДС -Пловдив отказа да изключи от редовете си Гърневски по препоръка на Контролния съвет на партията. От 37 сини членове само 5 гласуваха най-строгото наказание. Преди Общинският съвет да потвърди или отхвърли решението на клуба, НИС на СДС наложи най-строгото наказание.

Запитан дали така няма да задълбочи още повече конфликта сред сините в Пловдив, зам.-председателят на СДС Владимир Кисьов обясни днес, че има устав, има писани правила, и по тях е взето решението на НИС.

Гърневски е извършил "умишлени, увреждащи организацията действия като публично изразил несъгласие с взети от СДС решения", обясни главният секретар на СДС Иван Иванов пред журналисти.

Владимир Кисьов припомни, че първоначално Гърневски е обещал да не се кандидатира за кмет и като е сторил това, грубо е нарушил устава на партията.

Решението за изключване е било взето единодушно от НИС. Единствено Екатерина Михайлова не била казала мнението си, защото е в чужбина и мобилният и телефон бил изключен. Очаква се тя да подкрепи колегите си, когато се завърне. Съгласие за изключването са дали и лидерката на СДС Надежда Михайлова и говорителят Николай Младенов, които също са в чужбина.

Всички депутати от Пловдив вече са информирани за изключването.

Главният секретар на СДС Иван Иванов съобщи, че от днес започват срещите на кандидата на СДС за кмет на София и заместник-председател на партията Пламен Орешарски с разширения актив на СДС в различните общини. Срещите ще продължат през целия месец.

Ясни са кандидатите, които СДС ще издигне или подкрепи в още четири града Русе, Смолян, Ловеч и Враца, заяви Иван Иванов.

Той съобщи, че на днешното заседание НИС на СДС е назначил служебно ръководство на партията в община Благоевград, което ще се оглавява от Васил Василев. Било е взето и решение за назначаване на служебно ръководство в област Благоевград, където за областен председател на партията е избран Ясен Попвасилев.

В отговор на въпрос Иванов уточни, че мярката е била наложителна, защото сегашното ръководство на СДС в Благоевград не е изпълнявало задълженията си по подготовката на местните избори.

Споделяне

Още от България