НИС на СДС подкрепи съдебната реформа на Станков

Лидерът на СДС Надежда Михайлова потърси подкрепа от коалиционните партньори в ОДС, след като част от сините депутати отказаха да се съобразят с решението на НИС и да променят отрицателната си позиция спрямо поправките в закона за съдебната власт.

На заседанието си тази вечер парламентарната група на ОДС не стигна до окончателно решение как ще гласува в пленарна зала законопроекта на правителството, подготвен от министъра на правосъдието Антон Станков.

Тази сутрин Националният изпълнителен съвет на СДС предложи на парламентарната група да подкрепи промените в закона за съдебната власт. Михайлова заяви увереност, че аргументите на НИС са солидни и няма да има разминаване с позициите на сините депутати. Юристите от СДС Йордан Соколов, Димитър Абаджиев и Елиана Масева, които гласуваха против закона в правната комисия миналата седмица, обаче не се отказаха от позицията си. Това принуди Михайлова да потърси рамо от коалиционните си партньори от БЗНС Народен съюз и Демократическата партия. Подобно на НИС на СДС, хората на Анастасия Мозер и Александър Праматарски също ще излязат с политическа позиция по промените в съдебната власт, стана ясно след продължилото близо три часа заседание на парламентарната група. Едва след това ОДС ще излезе с обща политическа позиция.

Според източник от групата, най-вероятно на първо четене на законопроекта депутатите от ОДС ще се въздържат, а преди второто ще подготвят собствени предложения по най-спорните текстове.

Според позицията на ръководството на СДС, обявена от Надежда Михайлова след заседанието на НИС тази сутрин, десницата има резерви по редица противоречиви текстове, но смята, че законопроектът има и положителни страни и трябва да се подкрепят усилията на изпълнителната и съдебната власти в борбата с престъпността и корупцията. Новият кмет на Русе Елеонора Николова също призова ОДС да подкрепи позитивните промени в законопроекта на министър Станков. Като такива тя посочи идеите за избор, мандатност и атестация на магистратите.

Още в края на миналата седмица Надежда Михайлова даде сигнал, че има разминаване в позициите на новия и на стария НИС относно промените в съдебния закон, чийто основен опонент бе главният прокурор Никола Филчев.

В четвъртък, на заседание на парламентарната правна комисия, и четиримата депутати на СДС гласуваха против поправките в закона. Йордан Соколов и Димитър Абаджиев оспориха пунктуално основните промени, свързани с мандатността на магистратите, възстановяването на Националното следствие и промените в правомощията на министъра на правосъдието. Според двамата, предлаганите промени противоречат на Конституцията и засягат независимостта на съдебната система. Мнението на Соколов и Абаджиев, които точно преди година се опитаха безуспешно да прокарат през предишния парламент по-големи правомощия за главния прокурор, бе подкрепено при гласуването и от Елиана Масева и Светослав Лучников. Депутатите от всички останали парламентарни групи в правната комисия одобриха поправките за първо четене.

Още на следващия ден лидерът на партията Надежда Михайлова заяви, че дебатът в СДС по промените в закона за съдебната власт не е приключил. По думите ѝ трябва да съществува национален консенсус, че борбата с престъпността е национален приоритет, подобно на членството на България в ЕС и НАТО. Михайлова каза, че освен юристите от парламентарната група на ОДС, иска да чуе и други експерти.

След днешното заседание на НИС Михайлова съобщи, че въпреки отсъствието си днес, зам.председателката на партията Екатерина Михайлова изразила предварително "пълен консенсус" със синьото ръководство. Екатерина Михайлова също присъства на снощната среща с кметицата на Русе.

Надежда Михайлова днес отново заяви, че според СДС има нужда от цялостна концепция за съдебната реформа, в чието разработване десницата е готова да участва. Тя повтори, че промените в закона за съдебната власт не решават изцяло проблемите пред съдебната система.

Също в края на миналата седмица, председателят на парламентарната група на управляващите Пламен Панайотов заяви, че НДСВ е готово да дискутира необходимостта от промени в Конституцията, за да се засили ефективността на съдебната система. Панайотов обаче добави, че подкрепата за закона за съдебната власт в пленарна зала ще бъде критерий за НДСВ коя политическа сила действително желае да работи за подобряване на съдебната система.

Споделяне

Още от България