НИС на СДС смъмрил Екатерина Михайлова

На първото си заседание през новата година НИС на СДС е смъмрил Екатерина Михайлова заради медийните изяви преди Коледа, според източници от "Раковски" 134.

Тогава зам.-председателката на партията заяви, че ръководството трябва да поеме отговорност за това, че "избирателите на партията бяха употребени на втория тур на местните избори", визирайки решението на НИС да се подкрепи Стефан Софиянски. Повод за думите ѝ стана изявлението на столичния кмет, че НДСВ - срещу което СДС е в опозиция - трябва да бъде включено в дясната коалиция. Преди да получи подкрепата на сините за втория тур на местните избори, в края на октомври, СДС настоя Софиянски да се откаже от подкрепата си за НДСВ и той го направи с някои уговорки, в резултат на което царските общински съветници са изключени от дясната коалиция в Столичния общински съвет.

Екатерина Михайлова каза, че тя самата, като член на ръководството, не бяга от отговорност и настоя да се свика извънредна Национална конференция. Михайлова посочи още, че не изключва възможността да си подаде оставката като зам.-председател на СДС.

Днес НИС на партията и лично лидерът ѝ Надежда Михайлова са повдигнали въпроса защо вътрешнопартийни разговори се изнасят в медийте. Според Екатерина Михайлова обаче изказването ѝ не може да се интерпретира по този начин, тъй като всичко, което е казала, вече е било обсъждано както на НИС, така и на Национален съвет.

Тя обяснила пред колегите си, че не е против коалиция със Стефан Софиянски, но според нея грешката на СДС била в това, че подкрепата за него е била дадена от НИС, т. е. от много високо ниво, а не от софийската организация на партията.

В тази връзка член на НИС ѝ разкрил, че идеята на СДС била, подкрепяйки Софиянски, да го обезличи и задуши. Според Екатерина Михайлова обаче, ако имало опасност някой да бъде задушен в тази коалиция, това бил само СДС.

Като основен проблем Надежда Михайлова посочила липсата на доверие сред членовете на НИС на СДС. Според лидера на партията разделителната линия между тях е за това, как се интерпретира резултата от местните избори.

"370 000 гласа не могат да бъдат представени като изборна победа", възразила Екатерина Михайлова.

Единственият от членовете на ръководството, който отчасти подкрепил зам.-председателката на партията, бил Динко Тонев.

На редовната пресконференция след заседанието на НИС днес говорителят на партията Николай Младенов заяви, че "НИС е единен и всички са един екип, който застава зад лидера и зад политиката на обновяване на партията". Той добави, че следващият Национален съвет ще бъде в края на януари или началото на февруари. На него се очаква да бъде обсъден въпроса за коалиционната политика на партията и за необходимостта от Национална конференция.

За извънредна конференция настояха някои местни структури, които поискаха ръководството на СДС да понесе отговорност за загубата в София. В отговор Надежда Михайлова смени ръководството на СДС "Лозенец", което бе най-активно в атаките си срещу нея.

Очакванията са на предстоящия Национален съвет Екатерина Михайлова да развие позицията си срещу политиката на настоящото ръководство и да напусне поста си.

Според източник от синята централа, в понеделник там е бил разградският депутат Никола Николов, който бе изключен от ПГ на ОДС, включително и с гласа на Надежда Михайлова. Единственият глас в негова подкрепа бе на Николай Младенов.

Целта на Николов е да накара Надежда Михайлова да свика Национална конференция, на която той да бъде възстановен като депутат от СДС, а в замяна Михайлова да бъде преизбрана на лидерския пост, твърдят седесари.

Още от България