"Нисан" ударно мисли план за разделяне с "Рено"

"Нисан" ударно мисли план за разделяне с "Рено"

Ръководството на японския автомобилостроител "Нисан" (Nissan) е ускорило разработването на план за разделяне с френската Рено (Renault) на фона на скандала с бившия ръководител на алианса Карлос Гон, който е обвиняем в Япония за данъчни измами, но наруши гаранцията си и условията на домашния арест и избяга в Ливан.

Планът включва пълно разделяне на компаниите в техническата и производствена сфера, както и промени в управлението на "Нисан", пише "Файненшъл таймс" в понеделник, позовавайки се на свои източници. Според тях причината не е бягството на Гон в Ливан, макар то е засилило напрежението между членовете на обединението, което вече е съществувало.

Според финансово издание японската компания работи и върху засилване на плановете за действие при извънредни ситуации при евентуален подобен сценарий.

"Файненшъл таймс" обаче отбеляза, че е много трудно да се види как тези планове за разделяне на съществуващия от 20 години автомобилен алианс могат да работят на практика. И двете компании са толкова преплетени, че отмяната на техния съюз може да се окаже на практика невъзможно. Френската "Рено" държи 43% от пакета акции в японската "Нисан".

Макар и непотвърдена, новината за евентуалното разпадане на автомобилния алианс доведе до силен спад акциите на "Нисан Мотор Ко." с 1.87% на борсата в Токио и до поевтиняване на акциите на "Рено" с 2.55% на борсата в Париж.

Акциите на "Рено" се обезцениха с почти 40% от ноември 2018 година - преди арестуването на Карлос Гон на летището в Токио. В същото време и акциите на "Нисан" поевтиняха с 38%. Според редица анализатори двете компании очевидно ще трябва заедно да оправят сегашната каша.

Други смятат, че пълно прекратяване на отношенията в алианса Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitubishi) ще принуди членовете му да търсят нови партньори, за да могат ефективно да се конкурират с другите обединения в сектора като Пе Ес А - Фиат Крайслер (PSA-Fiat Chrysler) и съвместното производство на Фолксваген (Volkswagen) и Форд (Ford), отбелязва изданието.

Карлос Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, бе арестуван от токийската прокуратура на 19 ноември 2019 г.

Според разследващите той не е декларирал по надлежния начин възнаграждения от 9 млрд. йени (над 80 млн. долара), получавани за дейността му като председател на съвета на директорите на "Нисан" между 2010 г. и 2018 година. През април миналата година бизнесменът бе освободен от затвора и поставен под домашен арест след внасяне на гаранция. Съдебният процес срещу Гон трябваше да започне през пролетта на тази година. В края на 2019 г. обаче Гон избяга от Япония в Ливан. На пресконференция в Бейрут миналата седмица той обвини японски длъжностни лица и ръководството на "Нисан" в заговор срещу него.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?