Шефът на "Южен поток България" Димитър Гогов за прекратения проект:

Нищо не се губи, нещо не се осъществява

Парите за увеличения капитал със 191 млн. лв. не са харчени, договарът със "Стройтрансгаз консорциум" не е задействан

Димитър Гогов

Единственият договор, подписан за строежа на газопровода "Южен поток" в България, е с избраната да строи сухопътния участък у нас компания "Стройтранзгаз консорциум" и той не е влязъл в сила. Няма договор за транзитните такси, има само насипен проект и финансов модел, според който приходите за България от тръбопровода биха били 448 млн. евро годишно. Не са изхарчени дадените от "Българския енергиен холдинг" 191 млн. лв. за увеличението на капитала на дружеството "Южен поток България", където БЕХ държи половината акции. Не са правени и авансови плащания, а само такива за вещни и сервитетни права, за консултации и за техническия проект.

"Нищо не се губи, нещо не се осъществява, това са пропуснати ползи", коментира спирането на строежа на "Южен поток" от страна на Русия българският изпълнителен директор на "Южен поток България" Димитър Гогов пред бТВ в неделя.

"Всеки, когато се провали нещо, може да има претенции към някого защо това не е станало и може да ги предяви пред съда, друг е въпросът дали неговите претенции ще бъдат признати",  каза Гогов относно възможните юридически последици за българската страна от решението на руския президент Владимир Путин да прекрати строежа на газопровода, защото България не дава разрешение за това, докато не се изчистят съмненията на Брюксел за нарушения на европейското законодателство при реализацията на "Южен поток".

Все още в "Южен поток България" няма официално съобщение за решението на руската страна за бъдещето на ръководеното от него дружество, каза Гогов, но посочи, че това трябва да стане на общо събрание на двамата акционери – "БЕХ и "Газпром".

Относно заявлението на Путин, че страната ни ще губи 400 млн. евро годишно от спирането на проекта, и това на шефа на "Газпром" Алексей Милер, че загубата е за 3 млрд. евро за България, Гогов каза, че няма договор за транзитните такси, което страната ни ще получава от "Южен поток" "Има изготвен проект за транзитните такси, но той е насипен, трябва да се доработи и да се предложи на всички акционери по цялото трасе на тръбата, не само на БЕХ", обясни още шефът на "Южен поток България".

Той отбеляза, че за нуждите на кредитирането на проекта има изготвен предварителен финансов и бизнес модел, в който са записани приходи за България от 448 млн. евро, но помоли да се прави разлика между приходи и печалба.

Той отбеляза, че има пропуснати ползи и за 95-те подизпълнители, с които "Стройтрансгаз консорциум" вече е подписал договори, както и за евентуалните бъдещи 5 хил. работници у нас при строежа на трасето. Гогов също така заяви,че не са извършени нарушения от страна на "Южен поток България" при избора на строителя на българското трасе и процедурите са същите, по които са избрани изпълнителите за морския участък - италиански и френски компании.

Дадените от БЕХ 191 млн. лв. за увеличението на капитала на "Южен поток България" си стоят в сметките, каза още Гогов и изрази несъгласие с тезата, че вдиганет она капитала е станало под носа на политиците, обяснявайки, че има срокове и юридически правила това да се случи. Авансови плащания не сме правили, пари са давани само за учредяване на вещни и сервитутни права за газопровода, както и на консултантски фирми и за изработването на техническия проект на газопровода, но не каза какви са досегашните разходи от българска страна за "Южен поток".

Гогов помоли хората да правят разлика между управляваното от него дружество "Южен поток България" и "Южен поток Транспорт", която трябва да строи подводния участък на газопровода и в която акционери са руската "Газпром", италианската ЕНИ, германската "Винтерсхал" и френската "Е Де Еф". На "Южен поток Транспорт" са тръбите, които се намират на пристанището в Бургас, за тях не са давани пари от българска страна, уточни Димитър Гогов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес