Нищо свято: Руски шпиони се опитват да хакнат Вселенския патриарх

Нищо свято: Руски шпиони се опитват да хакнат Вселенския патриарх

Същите хакери, които са обвиняеми за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., години наред са се опитвали да шпионират Вселенския патриарх Вартоломей, нерядко описван като пръв сред равни измежду водачите на източното православие в света. Както съобщи Асошиейтед прес, руската хакерска група Fancy Bear от 2015 г. насам пробва да похити електронната поща на Вселенския патриарх, който се помещава в Истанбул, и други православни дейци. Според американските служби и други независими частни компании по киберсигурност, зад Fancy Bear стои руското военно разузнаване.

Тази хакерска активност е показателна за високите залози в битката между Киев и Москва за бъдещето на Украинската православна църква, която иска да се отдели от Русия. Смята се, че патриарх Вартоломей може да одобри независимост на украинското православие– нещо, което Москва се опитва да предотврати.

Доказателство за електронния шпионаж е списък с получателите на фалшиви писма от хакерската група.

Американската компания Secureworks, която е подразделение на Dell Technologies, е предоставила миналата година на Асошиейтед прес списък с 4 700 адресата на фалшиви писма, изпратени от Fancy Bear. В списъка са указани само мишените на хакерите, но дали те са успели да ги хакнат, не е известно.

Смята се, че Fancy Bear използва две тактики. При едната се разпращат документи, които съдържат шпионски софтуер. Именно такава тактика е използвана в случая с патриарх Вартоломей. Шпионският софтуер е бил замаскиран под формата на писмо на прессекретария на патриарх Вартоломей – Никос-Георгиос Папакристу.

Във фалшивото писмо се казва: "Скъпи Архиереи, Отци, Братя и Сестри во Христа! За мен е голяма радост да служа на Църквата на тази длъжност. Някои предложения за това как да се подобрят отношенията с обществеността и пресата, са представени в прикачения файл".

Прикаченият файл, според експертите, е активирал шпионската програма.

Другата тактика на Fancy Bear е т.нар. фишинг: хакерско писмо отпраща жертвата към фалшива страница, където се предполага, че трябва да се въведе парола. Получавайки паролата, хакерите похищават данните от електронната поща.

Именно така Fancy Bear са хакнали данните на Демократическата партия на САЩ преди президентските избори през 2016 г., смятат американските власти. Американското разследване твърди, че хакерската група се състои от сътрудници на руското военно разузнаване. До същите изводи стигнаха експертите от компаниите Crowdstrike и FireEye.

През 2017 г. Fancy Bear разпрати фалшиви писва на руски журналисти, хора от неправителствени организации и опозиционери. Сред получателите на писмата имаше и сътрудник от руската служба на Би Би Си.

Според Асошиейтед прес, 78-годишният Вартоломей не използва електронна поща и имейлите, включително от негово име, се изпращат и получават от помощниците му. Журналистите от агенцията, които месеци наред разследват казуса, са разбрали, че в списъка на потенциалните (и вероятно действителни) жертви на руските хакери са също така митрополити и други православни представители в Турция.

Вартоломей стана Константинополски патриарх през 1991. Другото название на неговия титул е Вселенски патриарх.

Исторически Константинополският патриарх претендира да е пръв сред равни в православния свят, включително с право да предоставя автокефалия на тези църкви, които се обърнат към него с такава молба.

През април 2018 г. патриарх Вартоломей получи молба да предостави автокефалия на украинското православие. Молбата е отправена от президента на Украйна Петро Порошенско, от Върховната рада (украинският парламент) и архиереите на непризнатите в момента от световното православие две украински църкви – Украинската православна църква на Киевския патриарх и Украинската автокефална православна църква.

Руската православна църква (РПЦ) смята, че Вселенският патриарх не може да предоставя автокефалия по свое еднолично решение и това трябва бъде резултат от компромис между всички съществуващи поместни църкви. В РПЦ разглеждат Украйна като своя канонична територия и единствената православна църква, която може легитимно да функционира в страната, наричат Украинска православна църква на Московския патриарх, част от РПЦ.

РПЦ твърди, че ако украинското православие получи автокефалия, може да се стигне дори до кръвопролития.

Хакерските усилия на Fancy Bear в САЩ не се ограничават до имейлите на Демократическата партия, като включват военни доставчици, служители на разузнаването, международни журналисти и дори съпруги на американски военнослужещи.

През юли т.г. американските власти повдигнаха обвинения срещу 12 служители на руското военно разузнаване заради хакерски действия по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Обвиненията са част от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуална координация между предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп и Русия. Руснаците са обвинени, че са извършили хакерски действия срещу компютърните мрежи на Демократическата партия и кандидата на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?