Нищожно поевтиняване на газа, ток и парно – без промяна

Нищожно поевтиняване на газа, ток и парно – без промяна

Енергийният регулатор одобри нищожно намаление на цената на природния газ с 0.11 на сто от 1 октомври 2019 г. спрямо предходното тримесечие. Цените на топлинната и на електрическата енергия остават непроменени, съобщиха от комисията в понеделник

Поевтиняването е едва 5 стотинки и синьото гориво ще струва 44.85 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) В утвърдената цена са включени компонента "цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи“, която е 44.03 лв./МВтч, 0.69 лв. компонента "обществена доставка", както и компенсация от 0.13 лв./МВтч за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен". В тарифата не влизат таксите за достъп и пренос през газопреносната мрежа, които са дължими на "Булгартрансгаз" и клиентите плащат на крайните снабдители.

Поради незначителната промяна на цената на природния газ, същите остават цените на тока и парното до края на годината.

От решението на Комисията за енергийно и водно регулиране става ясно, че доставните цени на руската "Газпром експорт" за българския пазар са намалели с 2 процента в резултат на динамикат ан асветовните пазар в предходните девет месеца. Повишил се е обаче осреднения валутен курс на лева към щатския долар и сега е с 0.47 на сто по-висок.

За четвъртото тримесечие на 2019 г. "Булгаргаз“ е заявил 9 507 373 МВтч природен газ от "Газпром експорт".

Споделяне

Още от Бизнес