Нищожно поскъпване на тока от юли

Без промяна в тарифите на ЧЕЗ, повишаване за ЕВН и намаляване за "Енерго-Про"

Нищожно поскъпване на тока от юли

От 1 юли 2016 г. цената на електроенергията в страната за домакинствата се повишава средна с 0.04 на сто, но на топлоенергията се намалява с 2.5 процента, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на заседанието си в четвъртък.

За битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България токът ще поскъпне с 0.83 процента, с 0.88 процента обаче спада цената за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България, докато за потребителите в Западна България, обслужвани от ЧЕЗ, няма да има промяна.

Средно претеглено цената на електроенергията в крайна сметка се повишава с 0.04 на сто.

"Ако едно домакинство сега има сметка за ток в размер на 100 лева, увеличението от 1 юли върху тази сума ще е 4 стотинки", обясни председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти.

Малките фирми, ползващи електроенергия на ниско напрежение, ще плащат значително по-ниски от досегашните цени на тока, става ясно от решението на енергийния регулатор. При върховата енергия поевтиняването е между 7 и 12 на сто за различните доставчици на електроенергията. Дневната тарифа за бизнеса пада между 8 и 17 процента, а нощната – от 0.45 до 4.65 на сто. 

   

Цените на електроенергията почиват на пределно ясна икономическа логика, заяви Иван Иванов по повод коментари, че комисията замразява или потиска тарифите. "Комисията в своите решения се ръководи от четири основни принципа – прозрачност, устойчивост на решенията, законосъобразност и справедливост. Тези принципи са водещи и при взимането на решения на регулаторите в останалите европейски страни, към които ние се придържаме. Решението, което днес оповестяваме, е ясен сигнал към гражданите и към бизнеса за стабилност и устойчивост на сектор "Енергетика“, каза още той.

Цената на топлоенергията от юли също намалява, следвайки понижението на тарифите за природния газ, които бяха свалени с близо 10 на сто. Средно поевтиняването за страната е 2.5 на сто, най-чувствително то ще се усети в Разград, където парното и топлата вода ще намалят цените си с 6 процента.

Клиентите на "Топлофикация-София" ще плащат с 3.4 на сто по-ниски сметки от юли, в Пловдив – с 2.4 процента, а във Варна тарифите ще намалеят с 1.6  процента. В Плевен, Русе и Перник цените на топлоенергията ще паднат под 1 процент.

Какви обаче ще са цените на парното и топлата вода през зимата ще зависи от движението на тарифите на природния газ, които ще бъдат определени от 1 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?