Ниска активност и раздути забранителни списъци на изборите в Кюстендил

Сн. БГНЕС

Изборите за общински съветници в Кюстендил преминаха в неделя при ниска активност и с раздути забранителни списъци за гласуване. До тях се стигна, след като миналогодишните избори бяха касирани от Върховния административен съд заради нарушения на избирателния закон.

По последни данни на Общинската избирателна комисия (ОИК), избирателната активност в общината е била едва около 30 процента, доста по-ниска в сравнение с изборите през миналата година, когато своя вот дадоха над 50 процента от имащите право на глас, съобщи БТА.

От полицията в Кюстендил съобщиха, че не е имало груби нарушения на обществения ред и изборното законодателство.

По девет сигнала за нарушения на изборното законодателство са работили полицейските служители. Сигналите са били свързани с организирано извозване на избиратели до избирателни помещения, като по време на пътуването били агитирани в полза на различни кандидати; работещи видеокамери в районите на избирателни секции;  за места, на които се "купуват гласове".

Броят на лицата, включени в забранителните списъци за гласуване в Кюстендил, се е увеличил драстично от местните избори през октомври досега. Според секционни комисии на провеждащите се тази неделя избори за общински съвет, ако през октомври в списъците са фигурирали по 30-50 души, сега на места този брой е нараснал до 150.

Засега няма обобщени данни колко от жителите на общината не могат да гласуват. Като цяло в изборите можеха да участват около 59 хиляди души.

В изборния ден ромската махала в града бе блокирана от полицията, като бе въведен пропускателен режим и всички влизащи автомобили се спират за проверка. По идея на кмета Петър Паунов още от предишните избори ромските избирателни секции са изведени извън махалата на около 3 километра от нея.

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Кюстендил излезе с решение по сигнал за монтирани камери за видеонаблюдение. При проверка на членове на комисията са били установени три видеокамери, монтирани на сгради пред три избирателни секции в града. Не е ясно от кого са поставени камерите, нито къде отиват и се преглеждат видеозаписите. Самото им поставяне обаче е станало непосредствено преди изборите.

При проверката е било установено още, че камерите, намиращи се в избирателните секции в учебните заведения, са покрити.

По повод на трите камери от ОИК е издадено предписание до кмета на общината Петър Паунов те да бъдат премахнати. В предписанието е посочено, че вече има решение на ОИК, което не позволява видеонаблюдение в деня на изборите. Решението е изпратено и на Районната прокуратура и на МВР-Кюстендил.

В Районната прокуратура в Кюстендил е образувано досъдебно производство във връзка с намерени списъци с имена на евентуални избиратели, предаде БТА, като се позова на дежурния прокурор Георги Константинов. У човека, у когото са открити списъците, е намерена и голяма сума пари, за което може да се направи предположение, че са били предназначени за купуване на гласове, казал Константинов.

Досъдебното производство е във връзка с операция на служители на "Икономическа полиция" при ОД на МВР и РУП-Кюстендил в ромския квартал "Изток" в града. Проверени са били шест обекта и са задържани петима местни жители за 24 часа.

При операцията освен списъци са намерени и иззети и два пистолета, тютюн без български акцизен бандерол и 24 хиляди лева, посочиха по-рано от полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България