Ниските лихви провокират българина за алтернативни спестявания

Все повече хора се включват във взаимни фондове и се осигуряват допълнително

Ниските лихви провокират българина за алтернативни спестявания

Заради ниските лихви по депозитите, българинът започва да търси алтернативни форми на спестявания и вече се забелязва намаляване на темповете на нарастване на вложенията у нас, сочи анализ на "УниКредит Булбанк", представен в понеделник.

Така към края на август 2015 г. спестяванията в българските банки са 41 млрд. лв., независимо че лихвите по депозитите за период от 6 и 12 месеца са паднали от 3 процента средно преди година до 1.5%, а има и значително по-ниски лихви.

Макар по инерция да продължава заделянето на средства в класическите влогове, все повече млади хора например започват да заделят малки суми за пенсия в доброволен пенсионен фонд, участват във взаимни фондове, заделят повече средства за застраховка "Живот".

Затова очакванията на директора на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян са "алтернативните форми на спестявания да стават все по-атрактивни в следващите години, тъй като нараства броят на хората, които търсят начини да подсигурят своето финансово бъдеще и независимост“.

"Въпреки значителната промяна на тенденцията за повече клиенти, насочващи се в тази посока, те все още представляват малък процент от хората със стандартни спестявания в банките“, каза още Цветанка Минчева, директор Банкиране на дребно .

Според нея промяната в мисленето на хората личи от ръста на брутните постъпления от осигурителни вноски на населението в доброволни пенсионни фондове със 77% за първото полугодие на 2015 г. спрямо година по-рано. "Това са знаци за увеличаване на финансовата култура на населението в посока все по-голяма диверсификация на спестяванията“, обясни Цветанка Минчева. Пазарът на застраховки „Живот“ в страната е нараснал с близо 24% за една година спрямо същия период на 2014 г. при набран премиен приход в размер на 52.6 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?