Ниските лихви вдигнаха банковите такси за сметките

Ниските лихви вдигнаха банковите такси за сметките

Заради ниските лихви по кредитите банките не могат да печелят толкова добре и затова част от тях се предприели вдигане на таксите за обслужване на разплащателни и депозитни сметки, за теглене на суми в брой и дори при тегленето от банкомати. Банка ДСК например още преди две седмици обяви на сайта си новите тарифи.

Заради затегнатото кредитиране, банките не могат да печелят от лихвите по заемите, което налага увеличаване на такси за обслужване, коментира експертът от финансовия портал "Моите пари" Иван Стойков пред БНР в понеделник.

По думите му при кредитните сметки корекциите на таксите са по-скоро при ползването на услуги, свързани с кредита.

Хората, които ползват други продукти, различни от кредити, например, със сигурност го усещат. Това са хората, които имат, примерно, дебитни карти, които имат само разплащателни сметки, дори при кредитни карти, коментира Стойков и свързва тенденцията с ниските лихви по заемите.
 
Статистиката на БНБ показва, че единствено потребителското кредитиране расте, макар и минимално с процент-два, докато жилищното и корпоративното кредитиране още не могат да наваксат спада и да подкрепят напълно икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?