Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ниските цени и по-високите доходи ще дръпнат потреблението

Икономиката ни се представя по-добре от очакваното и прогнозите на МФ са за траен ръст на БВП в идните три години

1 коментар
Ниските цени и по-високите доходи ще дръпнат потреблението

Българската икономика се представя през първата половина на 2015 г. по-добре от очакваното и това дава повод на Министерството на финансите да даде по-оптимистична есенната макроикономическа прогноза не само за тази година, но и за идните три. Според новите изчисления, обявени от ведомството в понеделник, брутният вътрешен продукт на страната през 2015 г. ще нарасне с 2 процента, докато според пролетната прогноза увеличението на БВП бе 1.4 процента, за догодина се очаква ръстът да е 2.3%, а през 2017 и 2018 г. - съответно с 2.5 и 2.7 на сто.

Двигател на растежа ще бъде вътрешното търсене, което ще започне да расте още през втората половина на 2015 година заради падналите цени на енергийните стоки, повишените доходи в резултат на нарасналата производителност.

Според ведомството на Владислав Горанов предстои засилването на доверието на домакинствата, докато според данните на НСИ нагласите на хората за следващите 12 месеца остават песимистични.

Ръстът на инвестициите през 2016 г. обаче ще се забави поради изтичането на старите оперативни програми и нуждата от време за стартиране на реализацията на проектите по новите.

Високата база от 2015 г. ще се отрази в забавено нарастване на износа на стоки през 2016 г., който за първото полугодие на тази година достигна почти 11 процента увеличение. По линия на суровините, необходими за експортно ориентираните отрасли, това ще доведе и до известно забавяне във вноса, очакват от МФ.

През първата половина на 2015 г. пазарът на труда следваше очакваната посока на развитие, но с по-силно изразена положителна динамика, което се отрази в повишаване на оценките за растежа на заетостта и понижението на безработицата през настоящата и следващата години в сравнение с прогнозата от месец март, пише в новата макроикономическа прогноза.

През втората половина на 2015 г. се очаква темповете на растеж на заетите да се запазят около нивата си от първата половина на годината от около 0.5%. Текущата динамика на безработицата показва продължаване на низходящия тренд през юли и август до 9.3%, а очакванията за движението на наетите в промишлеността от краткосрочната бизнес статистика остават положителни.

Постепенното възстановяване на вътрешното търсене през 2016 г. се очаква да подкрепи търсенето на труд и темпът на увеличение на заетостта слабо ще се ускори до 0.6%. Това ще обуслови по-нататъшния спад в нивото на безработица до 9.2%, който се очаква да бъде по-ограничен в сравнение с 2015 г., тъй като понижението на работната сила ще бъде по-слабо, поради предприетите мерки за повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

Последните се очаква да окажат по-силно влияние върху икономически активното население към края на прогнозирания период, поради плавното повишение на месеците възраст и стаж, необходими за пенсиониране.

С повишаването на вътрешната икономическа активност и засилването на положителното влияние от външната среда, през 2017 и 2018 г. растежът на заетите се очаква да достигне 0.7% средногодишно, а равнището на безработица да се понижи до 8% в края на прогнозния хоризонт.

В съответствие с отчетеното по-благоприятно развитие на пазара на труда, нарастването на доходите от труд през 2015 г. също се очаква да бъде по-високо в сравнение с предходната прогноза и да достигне 4.5% ръст.

През 2016 г. доходите от труд ще се повишат с по-висок темп от 4.8%, заради ускореното повишаване на производителността на труда, инфлационните процеси и повишеното търсене на труд. Очаква се по-съществено нарастване на дела на компенсациите на наетите в брутната добавена стойност през 2015 и 2016 г., което ще доведе до увеличение на разходите за труд на единица продукция, но темпът им на изменение ще остане умерен – около 2-3% средногодишно.

В рамките на целия прогнозен период до 2018 г. се очаква възходящ тренд на повишение на доходите от труд, който ще бъде подкрепен от ускоряването на икономическата активност в страната, смятат от финансовото ведомство.

Средногодишната инфлация за 2016 г. се очаква да бъде положителна 0.8%, а в периода 2017-2018 г. инфлацията ще се ускори при допускане за по-високи международни цени на петрола и основните суровини и прогнозирано нарастване на вътрешното търсене, очакват още от ведомството на Горанов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. mary
    #1

    От как свят светува, все мазният отгоре плува!Радой Ралин

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.