Ниските цени на горивата ще се задържат поне година

"Ниската цена на горивата ще се задържи поне година”, прогнозира пред  Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. „Такива са и пазарните сигнали”, коментира той.

"Сметката е много проста - цената на петрола е около 45% от крайната цена на бензина и дизела. Това обяснява защо цените у нас са паднали с едва 16-17 на сто. Акцизът у нас е най-ниския в ЕС, докато самата цена на бензина е сред най-високите. Само в Малта и България бензинът не е  намалял за последните 10 дни. В Полша, Австрия и Франция то стига до 15%”, каза Трайков.

Икономистът Лъчезар Богданов от своя страна заяви, че за последния месец се наблюдава рекорден спад в цените - петролът е поевтинял с около 20%, а за цялата 2014-та, спадът е около 38% за суровия петрол. На българския пазар цените са паднали с около 18%.

"Хората се чудят защо не поевтинява повече бензинът - това е заради данъци и акцизи, които няма как да слязат надолу. Имаме монополен вносител на природен газ и цената му не е мръднала от година. В САЩ той е поевтинял с около 30%. Световната икономика не е в цветущо състояние. Аз лично не се наемам с прогноза дали и с колко може още да поевтинеят горивата”, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?