Нисколихвени кредити за саниране на къщи и студентски общежития

Нисколихвени кредити за саниране на къщи и студентски общежития

Санирането на къщи и студентски общежития ще се финансира чрез нисколихвено кредитиране през финансови инструменти в рамките на оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на форум "Еврофондове, публични програми и интелигентен растеж" в София.

Блоковете в момента се обновяват безплатно по Националната програма за енергийна ефективност.

Новата мярка за саниране на частни еднофамилни жилища и общежития ще се прилага в 39-те големи града у нас. Това е шанс тези сгради да се обновят, защото в момента те не са обект на финансиране по никоя програма, каза Деница Николова.

Фондовете за градско развитие са шанс за подкрепа на проекти, които нямат възможност да получат безвъзмездно европейско или друго финансиране, но в същото време имат потенциал да се развиват и да носят печалба.

"Опитът, който се натрупа в годините при изпълнение на всички европейски оперативни програми, показва необходимостта от промяна в начина на финансиране. Безвъзмездното финансиране не даде очаквания ефект върху икономиката, поне не в размера, в който очаквахме. Затова още преди няколко години започнахме пилотно да подкрепяме промяна на модела на финансирането с цел постигане на повече икономически ползи и заетост", каза Николова.

По думите ѝ финансовите инструменти насърчават предприемаческия дух и позволяват на всички икономически субекти да участват в развитието на градовете и да получават подкрепа със средства от Европейския съюз.

През изминалия програмен период 2007 – 2013 г. чрез финансовия инструмент "Джесика" (JESSICA) са инвестирани 60 млн.лв. в проекти на бизнеса и общините. Сред успешните са реконструкцията на Женския пазар в София, централният общински пазар в Стара Загора, индустриалната зона на Русе, автобуси за градския транспорт в Бургас, център "Флора" в Морската градина на Бургас.

Не малко са инвестициите и в реалния сектор и икономиката, спортни комплекси, мултифункционален комплекс за плуване в Стара Загора, хлебозавод в Пловдив, завод за авточасти в Русе и др.

"Обхватът от мерки, които можем да финансираме с нисколихвено кредитиране, е много голям. Инициативата бе пилотна, но много успешна, защото реализирахме 36 проекта, като привлякохме в допълнение на средствата по програмата три пъти повече ресурс от фондовете за градско развитие. Над 180 млн. лв. е общата стойност на инвестициите", посочи Николова.
В новия програмен период до 2020 г. по оперативна програма "Региони в растеж" е предвиден ресурс за финансови инструменти от 370 млн.лв.

Той ще се разпределя под формата на инвестиции, чрез три фонда за градско развитие в 39 големи града. Очаква се до края на месец октомври мениджърите на фондовете да бъдат избрани и още през ноември, или най-късно до края на годината, да може да се кандидатства с проекти.

С проекти могат да кандидатстват не само общини и министерства, но и църквите, частни инвеститори, публично-частни партньорства и други, каза Деница Николова.

Инвестиционните направления за подкрепа чрез финансови инструменти са в енергийна ефективност, обновяване на градска среда и зони с потенциал за икономическо развитие, градски транспорт, спортна и културна инфраструктура, туризъм и културно наследство.

"Всеки проект, който генерира приходи може да получи нисколихвено финансиране и да се реализира. Ние даваме възможност дори на частни инвеститори да имат шанс да сбъднат своите мечти", отбеляза Николова.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?