Ниссан ще намали производството си във Великобритания, ако страната не въведе еврото

Японската автомобилна компания Ниссан може да се откаже да произвежда новия си модел в своя завод в Съндърланд, ако Великобритания не въведе еврото, предупреди президентът и генерален директор на Ниссан Карлос Госн, цитиран от днешния брой на в. Дейли телеграф.

Как би могло да продължи производството на коли в страна, чиято валута е различна от тази на страните, в които ги продавате? Това не може да продължи дълго време, каза вчера на автомобилното изложение в Детройт Карлос Госн.

В завода на Ниссан в Съндърланд се произвеждат моделите Примера, Микра и Алмера. Японската компания трябва да реши къде ще се произвежда новия ѝ модел Алмера от 2005 г., като другият вариант е един от френските заводи на Рено. Френската компания Рено притежава 44,4 процента от Ниссан.

Ако Великобритания реши да въведе еврото, нашето решение за Алмера ще бъде очевидно, защото сме доволни от завода на Ниссан в Съндърланд и той работи добре, добави Карлос Госн.

Заводът на Ниссан в Съндърланд бе определен от Центъра за проучване на световните пазари за автомобилен завод с най-висока производителност в Европа през 2002 г. за седми пореден път.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?