Нито дума за кризата в имотната стратегия на София

Нито дума за кризата в имотната стратегия на София
Световната финансова и икономическа криза е изцяло пропусната в проектостратегията за управление на общинското имущество в София. Документът, който е писан през последната една година, трябва да бъде представен официално в петък от главния секретар на кметството Росен Желязков.

През последните две години опозицията в Столичния общински съвет критикуваше администрацията на Бойко Борисов за липсата на такава стратегия и за това, че сключването на имотни сделки става без рамков документ. Очакванията към него бяха да зададе основните насоки на общинската политика в този сектор за следващите 10 години. Общинската администрация реши да продуцира стратегия, която се ограничава само в рамките на управленския мандат на ГЕРБ.

"Изискването стратегията да засяга срок в рамките на един мандат е записано в Закона за общинската собственост. Необходимостта общините да изработят такава стратегия бе прието през миналата година. Ние също отчитаме този срок като проблем на закона", коментира пред Mediapool главният секретар на общината Росен Желязков.

В стратегията липсва още анализ на ефектите от финансова и икономическа криза върху пазара на недвижимости. Както е известно, имотният пазар е един от най-силно засегнатите от кризата. Всички агенции отчитат спад на сделките и намаляване на цените при продажба, а основните коментари са, че ценовият балон се е спукал окончателно. Изключително противоречиви са обаче анализите на пазара за наемите.

Според редица анализатори това представлява възможност за общините да спрат да продават своите имоти и да започнат да купуват, реализирайки на по-ниски цени инфраструктурните си проекти.

Без да се засегне тези въпроси, стратегията планира Столичната община да стане "важен фактор" на пазара. За тази цел се предвижда създаване на "общинска поземлена банка".

В новата структура би трябвало да бъдат вкарани и уедрени по-важните общински имоти. Според кметската администрация това ще подпомогне увеличаването на икономическата активност, реализирането на важни инфраструктурни проекти и ще увеличи общинските приходи от недвижимо имущество.

Стратегията обаче не казва как точно ще се случи това, след като и сега тази собственост си е общинска, а се смята, че кризата е ударила пазара за години напред.

През първия мандат на кмета Стефан Софиянски бе създадено дружеството "Софийски имоти" отново с мотив общината да се превърне във "важен фактор" на този пазар. В стратегията открито се признава, че това дружеството е използвано за "скрита приватизация".

Освен със създаването на поземлена банка, администрацията цели да увеличи своите приходи от отдаване под наем на рекламни съоръжения. Това е цел на кмета Бойко Борисов от стъпването му в общината преди 3 години, но хаосът в този сектор си остава непроменен.

Стратегията за повишаването на доходите засяга и човешкия фактор. Предвижда се районни кметове да получават по 30% от всяка реализирана от тях сделка по продажба или отдаване на под наем на общински имот. Парите ще постъпват директно в бюджетите на районните администрации. Така кметовете ще бъдат поощрявани да продават или отдават под наем общинското имущество на по-високи цени.

Като цяло стратегията предвижда увеличаването на социална и инженерната инфраструктура на територията на Столична община.

Единствената почти конкретна прогноза колко ще струват бъдещите общински проекти фигурират в графата "паркове и градини". Там е записано, че са нужни около 1 милиард лева само за отчуждаване на земи, за да се реализират идеите в Общия устройствен план на София.

"Политиката в определен сектор се провежда от общинския съвет. Администрацията може да подготви само един разрез на ситуацията, който да бъде използван от политическия орган. В тази стратегия ние сме направи точно това", коментира още Желязков.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?