Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нито един от едрите кредитополучатели на ББР не се срещна с министъра на икономиката

Кирил Петков: Този, който е дал големите кредити от ББР, не е следвал закона

44 коментара
Нито един от едрите кредитополучатели на ББР не се срещна с министъра на икономиката

Нито един от едрите кредитополучатели на ББР не дойде на среща с министъра на икономиката Кирил Петков.

В четвъртък той анонсира, че от петък започва публичното изслушване на представителите на компаниите получили заеми от ББР от над 60 млн. лв. Кирил Петков покани на разговор осем фирми получили общо близо 1 млрд. лева кредитиране от държавната банка.

БНТ и БНР съобщиха, че от "Параходство Български морски флот", която се контролира от братята Кирил и Георги Домусчиеви, са потвърдили, че ще изпратят свой представител за среща с министъра. Днес обаче се оказа, че те са изпратили "най-изчерпателното писмо" по думите на Петков, в което обясняват, че отпуснатият заем от ББР е "фокусиран в експортната дейност на дружеството".

Останалите компании получили заеми от над 60 млн. лв., които бяха поканени на публична среща с икономическия министър са "Слънчев ден", "Благоевград БТ", "Роудуей кънстръкшън", "Техномаркет", "Интернешънъл инвестмънт", "Транспект" и "Инса ойл". Част от тях се свързват с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, други с Румен Гайтански – Вълка.

Пет от тях са отговорили писмено на министъра. Единствено "Благоевград БТ" и "Транспект", изобщо не са реагирали.

Всичките шест компании, изпратили писма, казват, че си плащат заемите и няма забава, каза министър Петков.

"От тази гледна точка, аз съм много щастлив, като принципал на ББР, че въпреки че имам големи критики към начина, по който банката е давала кредити на големи компании, вместо на малки и средни на база Закона за ББР, поне първата индикация е, че парите, които са били използвани и кредитите се обслужват без никакви проблеми", каза Кирил Петков.

От друга гледна точка обаче остава въпросът този 1 милиард, който е държавни средства, това ли е най-доброто целево използване на тези пари, допълни той.

Въпреки получените писма от шест от фирмите, министърът на икономиката каза, че все още няма информация каква е лихвата по тези заеми и как те са обезпечени.

"Транспект": Не участваме в политически манипулации

След изявата на Кирил Петков транспортната компания "Транспект" излезе с отворено писмо до министъра, в което обясняват, че не са отишли на среща, защото не искат да бъдат въвлечени в "политически манипулации".

"Транспект" беше създадена през 2017 г. чрез придобиване на двата най-големи превозвача у нас "Юнион Ивкони" на Ивайло Константинов и "Груп плюс" на Галя Топалова. Капиталът на дружеството от 50 000 лв. е разпределен поравно между Георги Атанасов и Петър Господинов.

През 2019 г. компанията получава инвестиционен кредит от ББР от над 60 млн. лв. при първоначална лихва от 4%, намалена след това до 3.5% срещу залог на предприятието. В писмото се казва, че кредитът е "преобезпечен, международно одитиран и регулярно обслужван". За компанията работят 1000 души.

От "Транспект" напомнят на министъра, че транспортния сектор е един от най-засегнатите от пандемията от коронавирус и въпреки трудната ситуация нито за ден фирмата не е спряла да обслужва транспортните линии.

"За съжаление исканият от Вас разговор има единствена цел - да бъде ползван като индулгенция за направеното от Вас внушение , чрез разкриване на банкова тайна , че няколко дружества, сред които и "Транспект" АД, са злоупотребили с обществен ресурс.... Срещайте се, разговаряйте и се записвайте във вашите комедийни скечове, с когото намерите за добре, ние не сме вашите актьори!"– така завършва отвореното писмо на компанията до икономическия министър.

Писма от малки компании с отказано кредитиране

Кирил Петков съобщи, че междувременно в Министерството на икономиката са започнали да пристигат "интересни сигнали" от малки предприятия, които са получили отказ от ББР за кредитиране.

"Искам да кажа на всички тях, ако имате въпроси и проблеми с Банката за развитие във връзка с кредитирането на малките и средните предприятия, Министерството на икономиката е отворено. Ще искаме отговор от ББР за всеки отказан кредит, който е целесъобразен", каза Кирил Петков.

Той прочете част от получено писмо от компания с отказано кредитиране от ББР. Фирмата чакала 2 месеца за среща с експерт от банката. Преди това им била изпратила подробно описание на проекта си. Срещата продължила само 10 минути и им било отказано финансиране. "Очевидно бе, че при ББР биват приемани и финансирани само предварително определени кандидати", пише в писмото си компанията до министър Петков.

Той посочи, че неговата цел е да направи банката работеща, кредитираща експортно ориентирани стартиращи компании и затова е въвел лимит от 5 млн. лв. заем на една фирма.

Преди това в сутрешния блок на Нова телевизия Кирил Петков каза, че раздадените големи заеми от ББР на фирми не са според закона, който предвижда средствата да са за малки и средни предприятия.

"Според мен някой, който е решавал да се дадат тези заеми на тези фирми, не е следвал закона за ББР, който казва, че те се дават на малки и средни предприятия. Това е очевидно", заяви Кирил Петков пред Нова телевизия.

Министърът на икономиката твърди, че не разполага с данни за кредитите заради саботирането на работата от двама членове на Надзорния свет на банката – Митко Симеонов и Велина Бурска. Двамата бяха уволнени от Кирил Петков, но реално те все още са в надзора на банката, заради сложната процедура по отстраняването им със съгласието на БНБ.

Симеонов и Бурска обявиха пред Нова телевизия, че въпросните 8 кредита се обслужват редовно и няма проблеми с тях. Посочиха, че решението за отпускането им е на Управителния съвет на ББР, а те само ги одобрявали, ако всичко е изрядно, какъвто бил случаят с тях.

Надзорът на ББР трябва да се самоуволни, за да влязат новите членове

Министърът на икономиката описа абсурдната процедура за смяната на Надзорния съвет на ББР. Тя е така разписана, че надзорниците сами трябва да поискат това и дори да одобрят своите наследници, в противен случай е невъзможно да бъдат отстранени, стана ясно от обясненията на Петков.

"Процедурата работи много странно. Преди някой да бъде сменен за нов Надзорен съвет, трябва сегашният да предложи нови кандидати към БНБ. Това е странно, но е факт - за да се самоуволниш едва ли не трябва първо да одобриш потенциални нови кандидати. Т.е. без сегашния надзор е трудно да се подадат нови кандидати за одобрение в БНБ", разясни служебният министър на икономиката.

Той посочи, че одобрението на БНБ отнема до 60 дни.

"В деня на указа (за назначаване на служебния кабинет - бел. ред.) – 11 май аз подадох документи към БНБ за надзор с питане може ли тези хора потенциално да участват в смяната на бъдещ надзор, за да не губя тези 60 дни. Оказа се, че указът е от 11-ти, но моето встъпване в длъжност е на 12-ти", обясни Кирил Петков. По тази причина той е изтеглил документите и днес ще внесе нови с искане за одобрение на двамата нови членове на надзора на ББР – Васил Щонов и Валентин Михов.

Кирил Петков твърди, че няма напрежение между него и банкерите в БНБ.

"В БНБ хората до момента си карат по протокол. Нямам оплакване от тях. Единствено ги моля да вземат максимално бързо решене за оценка на кандидатите, които се входират днес в тяхната банка", коментира Петков.

ББР трябва да кредитира малките предприятия, а не да раздава по 100 млн.

Целта на съществуването на ББР е да подпомага микро, малки и средни предприятия, които в някаква степен допринасят за конкурентоспособността на България, а не да раздава по 100 млн. лв. на шепа хора, каза още Кирил Петков.

"В никакъв случай целта ѝ не е да раздава по 100 млн. кредити на някакви хора, които си имат бизнеси. Надзорът трябва да е пазител на публичния интерес, но те не са единствени. Другите трябва да са министерството и правителството. Те са директно отговорни дали се спазва законът, но реално принципалът – Министерството на икономиката е трябвало да се намеси много по-рано", каза служебният министър на икономиката.

Според него "въпросът е къде са отишли нашите пари". "Ако тези 8 кредита не бяха дадени, щяхме да имаме 1 млрд. ликвидност, за да дадем на ресторантьорите, на малките предприятия и да направим гаранционни схеми, които реално да подпомогнат истинската икономика с малки и средни предприятия", допълни Кирил Петков.

Версията на отстранените Бурска и Симеонов

Уволнените от Кирил Петков Велина Бурска и Митко Симеонов говориха преди министъра на икономиката, като тримата се засякоха в студиото на Нова телевизия.

Те обясниха, че в сряда е имало среща в Министерство на икономиката, която е продължила около час и половина. В нея са участвали Кирил Петков, Управителният съвети Надзорният съвет на ББР, както и членовете на одитния комитет. По време на срещата са били обсъдени много въпроси с дейността на ББР, включително и публичното изслушване на надзора на банката.

"На тази среща заявихме на министъра на икономиката, че не желаем да присъстваме, защото ще има запис. Досега не сме давали интервюта. Това за нас е несвойствено и решихме да се възползваме от нашето право да не бъдем записвани. На срещата обаче ни беше заявено, че срещата в четвъртък ще се проведе по начина, по който министъра е решил Също така министъра използва думата "цирк" за срещата, която ще се проведе в четвъртък. Това е причината и да не отидем на нея", каза Митко Симеонов, заместник-председател на Надзорния съвет на ББР.

По думите му кредитите, отпуснати от ББР са отпуснати съобразно закона и регулаторните изисквания.

"Банката има такъв профил, че тя винаги се е отличавала с голяма концентрация на кредити. В момента тази концентрацията е на най-ниското си ниво от последните няколко години", каза Симеонов.

"Банката има пълен лиценз, което ѝ позволява да оперира като универсална търговска банка. Кредитите са отпуснати абсолютно законосъобразно през годините, независимо, че министър Петков твърди, че са отпуснати по наше време"., каза Велина Бурска, член на Надзорния съвет на ББР и уволнена от Петков.

"Ние можем да се намесим във всеки един момента при отпускането на кредити. Ограничението, поставено от предишен състав на Надзорния съвет през 2016 година, гласи, че отпускането на кредит над 5 милиона лева става задължително след одобрение на Надзорния съвет", каза Бурска.

"Надзорният съвет не провежда срещи с кредитоискатели. Това е работа на експертите", допълни Симеонов.

Велина Бурска и Митко Симеонов са назначени за членове на Надзрния съвет на ББР от бившия министър на икономиката Емил Караниколов през 2017 г. Преди това двамата са работили с него в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, на която Караниколо беше директор, а Митко Симеонов негов заместник. Именно с тяхното идване в ББР започва раздването на заеми от по над 100 млн. лв. По това време изпълнителен директор на ББР е Стоян Мавродиев. През 2020 г. премиерът Бойко Борисов рапореди цялото ръководство на ББР да бъде сменено след отпуснат кредит от 75 млн. лв. на малка компния за събиране на вземания. Единственият освободен обаче беше Стоян Мавродиев и още един негов приближен. Всички останали запазиха високите си постове и заплати, достигащи до 30 000 лв. месечно заедно с бонусите за добре свършената работа.

Бурска и Симеонов заявиха, че след смяната на Надзорния съвет предстои да бъде сменен и Управителния съвет на ББР. Този въпрос до момента Кирил Петков не е коментирал публично.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

44 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Светлоносец
  #44
  Отговор на коментар #43

  Вече е ясно защо бай Тошо е управлавал 45г. и защо бай Х..й управлява 12г. Има специален закон ЗББР в първите 4 члена от същия е казано : Чл. 2. Целите на банката са ...Чл. 3. При осъществяване на дейността си банката се ръководи от принципите на ...Чл. 4. (1) Приоритетите в дейността на банката са съобразени с ... Изнесените факти от м-р Петков показват абсолютно нарушение на Зббр, одита него е видял, банковия надзор на БНБ не го вижда, министър го казва, но това било цирк на Харварт. Идиоти живеят в България, не виждат бялото и черното, но спорат.Имали корупция в България, тя има ли почва на най-високо ниво, еми това е тя.

 2. случайно минаващ
  #43
  Отговор на коментар #7

  Ами ...умнико, още не е доказано,че са извършили нарушение на закона, затова.

 3. случайно минаващ
  #42
  Отговор на коментар #32

  Да, ама не трябва и да си измисля престъпленията...

 4. случайно минаващ
  #41
  Отговор на коментар #40

  Естествено. Не са длъжни да играят в комедийните скечове на правителството.

 5. ivancho ivanov
  #40

  Да разбираме ли milan(#38), че в правова държава при покана за среща от страна на министър към фирмени босове, те, босовете могат да откажат срешата?

 6. milan
  #39

  Ако фирмите кредитополучатели, са изрядни, обезпечили са кредитите си и ги погасяват редовно, не са длъжни, да се изповядват на икономическия министър. Има и фирмена тайна. Ако има нарушения, като не платени вноски и липса на гаранция, данъци, има съответни органи които да извършат одит, прокуратура, съд.

 7. milan
  #38

  Лицата, така известни с обучението си в Харвард, правят бизнес от този факт, у нас. Сиреч, "само от нас ще научите, как се стига до Харвард", така звучи горе-долу, мотото, на общата им консултанска
  фирма в България, с амбициозното послание към простосмъртните, за успех и просперитет, гарантиран им ако потърсят услугите им, и си платят. Икономика, финанси, Харвард, власт, пари- ключови думи, които обаче не носят полза на държавата. В бизнес биографията на икономическия министър Петков, се мъдрят

 8. Светлоносец
  #37
  Отговор на коментар #35

  Анита Хегерланд, колко обикновен гражданин си, от 8-те фирми, от 8-те джуджета или от 100 калинки в ББР сте. ББР е банка за финансиране за малък и среден бизнес, има устав и закон, който определят правилата. До сега 8 фирми 946 млн от 700 млн уставен капитал, без депозити на фирми и граждани.

 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #36
 10. анита хегерланд
  #35

  Ние, обикновените граждани, бихме искали никой клиент на банката да не се среща с този министър, защото не спазва правилата за банковата тайна и се опитва да съчини скандал, прикрит като разговор.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.