Нито един от върнатите български роми не е подал жалба

Франция е върнала досега 41 български граждани от ромски произход. България не смята, че това е групово депортиране в нарушение на човешките права, заяви в понеделник в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов, който отхвърли твърденията, че България не реагира на ставащото заради партийна и политическа солидарност с правителството на Никола Саркози.

Той подкрепи тезата си с факта, че нито един от върнатите български роми не е подал жалба. Всички са се върнали доброволно от различни части на Франция и с различни граждански полети.

"Не смятам, че българските граждани могат да злоупотребяват със системите за социално подпомагане на другите държави от ЕС. Този проблем с български граждани, които отиват в други страни съществува от много години. Съществува в много държави и голяма част от този проблем е свързан с организирани групи, които през годините заради слаба работа на институциите да са били поставени под контрол. И подобен тип групи са ни създали проблем в не една страна в ЕС през последните години," отбеляза външният министър.

През миналата година във Финландия са постъпили повече молби за политическо убежище от български граждани отколкото от иракчани. Там докато разглеждат документите, властите осигуряват храна, квартира и пари в брой. Българските власти на свой ред не могат да попречат на никого да напусне страната, но смятат да проведат превантивна информационна кампания сред ромската общност, каза министър Николай Младенов.

Междувременно френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш рязко отхвърли критиките на ЕС към френската политика по отношение на ромите. В понеделник той каза, че страната му е суверенна и няма нужда да я поучават, предаде Франс прес.

"Опитват се да изправят Франция на европейски процес заради начина, по който е написано циркулярно писмо", възмути се Льолуш в Брюксел, където участва в среща с колегите си от ЕС. Той имаше предвид директива на френското вътрешно министерство от 5 август за премахването на ромските лагери. Тя предизвика спорове, защото досега Франция отричаше категорично политиката да е била насочена срещу определена общност.

По този повод Европейската комисия припомни, че нито една категория от населението не може да бъде превърната в мишена в Европа заради своя етнически произход.

ЕК отказа да дава оценки засега на съдържанието на писмото, което беше направено обществено достояние едва в петък. В циркулярното писмо се препоръчваше хората от 300 лагера или незаконни селища във Франция да бъда евакуирани до 3 месеца, като се отдаде приоритет на ромските селища.

"Проучваме този документ", каза говорителят на ЕК по въпросите на правосъдието и правата на гражданите Матю Нюман. Той не уточни как Брюксел е научил за съществуването на писмото и се е запознал с текста му, но уточни, че то е в Интернет.

Това може да се интерпретира като знак, че френските власти първоначално не са предоставили на ЕК въпросното писмо, отбелязва Франс прес.

"Това е балон от лицемерие", каза Льолуш по повод критиките от страна на Брюксел.

Френският министър обвини ЕК, че не е направила кой знае какво за ромите. "Франция е голяма суверенна държава. Не сме на ученическата скамейка. Ние прилагаме нашите закони. Няма да допусна, като представител на Франция, да се отнасят към мен като към хлапак", продължи френският министър. Той оспори, че комисията е пазител на европейските договори - което е една от нейните мисии, посочва АФП.

"Пазител на договорите е френският народ", каза Льолуш. "Обясняват, че Франция има задължението да приеме стотици хиляди хора, изпаднали в тежки затруднения - роми. Но французите не са ратифицирали такъв договор". Освен това той изрази несъгласие с позицията на комисията, че интеграцията на ромите трябва да се извършва и в приемната страна, а не само в родните - в случая Румъния и България.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?