Нито един районен съд няма да бъде закрит към момента

Янаки Стоилов още не е получил данни за работата на спецпрокуратурата

Нито един районен съд няма да бъде закрит към момента

Нито един районен съд към момента няма да бъде закрит, но трябва да се мисли за промяна на тези, които не отговарят на изискванията. Това посочи служебният правосъден министър Янаки Стоилов в Ловеч, където участва в дискусия с представители на различни юридически общности о от региона за новата съдебна карта, предаде БНР.

Янаки Стоилов подчерта, че е необходим широк кръг от консултации, за да не се пристъпва към реализация на един или друг вариант на съдебната карта, без да са отчетени всички фактори, а не само тези, които пряко засягат дейността на съдилищата.

"Това решение не е само в правомощията на Висшия съдебен съвет. То трябва да се прави задължително с министъра на правосъдието, с правителството, а не би могло да се осъществи, защото опира до промени в законодателството. Така че според мен засега целта е постигната – да не се отива към решения, които биха се отразили неблагоприятно върху достъпа и ефективността на правосъдието."

Стоилов допълни, че на следващия парламент ще бъде предоставен анализ от проведените консултации: "Който по нататък трябва да се върне, да продължи тази тема и тогава вече да  говорим за определен проект за промяна в съдебната карта, защото има районни съдилища, които трябва да се запазят, други, при които да се мисли за промяна, по силата на това, че те не могат да отговорят на всички изисквания."

Правосъдният министър допълни, че все още не е получил поисканите данни за работата на специализираната прокуратура, а само от специализираните съдилища.

"Ще бъде интересно дали смятат да отговорят на тази молба, след като така пламенно приеха декларация, в която казаха, че всичко със специализираното правосъдие е наред. Сега остава да се видят и аргументите, съдържащи се в една такава информация."

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?