Премиерът на Катар обеща 100 млн. инвестиции и безплатно изложение

Нито една катарска фирма не дойде на българския бизнес форум в Доха

Трайков представи презентация на английски пред българи

Бойко Борисов, емирът на Катар шейх Шейх Хамад бин Халифа Ал-Тани сн.БГНЕС

Катарският бизнес не прояви интерес към бизнес форума за България в Доха, който се проведе в рамките на официалното посещение на премиера Бойко Борисов, придружаван от внушителна делегация - седем министри, кметовете на София и Пловдив, десетки държавни чиновници и бизнесмени.

Според информация от Министерството на външните работи в София, покани са изпратени до 500 катарски компании, но нито една от тях не е имала представител на форума. Така се стигна до абсурдната ситуация събитието да бъде открито от министъра на икономиката Трайчо Трайков с презентация на английски, която обаче проследиха само българските бизнесмени, предаде БНР.

"Това беше предварителната уговорка. Външно министерство са поканили голям брой фирми, тъй че всички бяха подготвени официалният език на форума да е английски", каза министър Трайков.

Катар с интерес към български агнета, зърно и кисело мляко

Катар проявява интерес към отглеждането и внос на български агнета, производство на месо и зърно, обсъждат се и възможности държавната фирма "Ел Би Булгарикум" да даде на катарска компания лиценз за производство на българско кисело мляко. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в сряда след среща на агроминистъра Мирослав Найденов с председателя на държавната катарска компания "Хасад фууд” Насър Мохамед Ал Фухаид Ал Хаджири.

Още

Той обясни конфуза и със спецификата, че малката, но много богата държава от Персийския залив взима на държавно ниво решенията за големи инвестиции, а броят на отговорните затова е твърде малък. "Така че ние имаме среща с всички тях, това са катарският инвестиционен холдинг, Катар и Диар, Катар и Хаас, които се занимават с различни сектори в икономиката", посочи той.

В такъв случай обаче не става ясно защо тази специфика не е отчетена още преди организирането на форума.

По-късно стана ясно, че министър-председателят на Катар шейх Хамад бен Джасем бен Джабер Ал Тани е променил програмата си и в сряда вечерта все пак откри официално българо-катарския форум заедно с премиера Бойко Борисов. Самият форум, според съобщението на МвнР, продължава два дни.

Катар търси по-мащабни проекти

Министър Трайков обясни в Доха, че в последните години са се предлагали редица проекти, но засега без конкретен резултат. Той призна, цитиран от Дарик радио, че проектите не се случват, защото за катарската страна изглеждат малки и недостатъчно изгодни.

"В последните две години, няма да скрия, че и ние и други министерства, предлагаме голям брой проекти, както казах катарските инвеститори са много взискателни - и от гледна точка на възвращаемост, и от гледна точка на качество на инвестицията. Досега не са се заинтересували от нито един от конкретните земеделски проекти, основно защото са им се стрували малки", заяви министър Трайков.

Той обаче остана оптимист, че въпреки неявяването на местни фирми, партньорството между двете страни този път ще се случи в конкретни измерения.

Трайков каза, че не се притеснява от липсата на катарски фирми на българо-катарския форум, тъй като "за всяка българска компания, която иска да привлича катарски инвестиции или да продава стоки и услуги, тук не е загубено време".

"Форумът е нещо чудесно", допълни той, "но истинското съгласие за постигане на проекти според мен ще стане на срещите с инвестиционните организации".

Средно Катар инвестира извън страната си около 30 милиарда долара.

Договореност за 100 млн. евро инвестции

Постигната е договореност за инвестиции в размер на 100 милиона евро катарски инвестиции в България, обяви премиерът на Катар шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани по време на откриването на форума в Доха.

Той определи разговорите като абсолютно прозрачни и искрени, като акцентира върху необходимостта от голяма активност на българските фирми, тъй като областите за сътрудничество с Катар са изключително много. "Необходими са твърдост и упорство. Както ви е известно, всички търгове тук са открити и напълно прозрачни. Могат да участват всички компании", увери той.

"Знаете, че на предишната ни среща се разбрахме Qatar Airways да лети до София, това вече е факт", заяви от своя страна Бойко Борисов.

"Аз съм запознал премиера на Катар с всичките 103 компании, които са тук. Разказал съм из основи какво прави нашият строителен бранш, има огромна възможност за строителните компании от България, особено специалисти в областта на строежа на метрото в Катар. Същото касае строителството на близо 40 небостъргача, които са тук. Всички български фирми, които дадат добри оферти, са добре дошли. Това касае мебелната промишленост, металорежещата промишленост, всички, които работят в този бранш. Огромен интерес има в областта на спа туризма, голф игрищата, така че всички фирми, които работят в тези области, могат веднага да започнат и да се подготвят в тази посока", каза Борисов.

Той потвърди, че преговорите за инвестиции в летище Балчик ще завършат успешно.

"С моя приятел, министър-председателя на България, разговаряхме за инвестиции в три основни сектора - туризъм, инфраструктура и земеделие", заяви премиерът на Катар. "Договорихме се да започнем с обекти на стойност 100 милиона евро и до един месец катарска делегация със специалисти в трите сектора ще посети България", каза той.

Български фирми поканени на изложение в Доха за сметка на домакините

Премиерът на Катар покани българските фирми да изложат своите продукти в специална изложбена зала в Доха като разходите ще бъдат поети от катарското правителство. "Ние каним всички вас", обяви Шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани: "В рамките на една година да ни посетите и да се организира едно изложение, на което вие да покажете своите стоки и услуги, които вие предоставяте. Нашите специализирани компании в организиране на изложения са поканени да си сътрудничат с българските представители".

Към момента няма информация колко струва на българските данъкоплатци посещението на българска делегация в Катар. Визитата бе широко "рекламирана" в някои български медии, които излязоха с предварителни публикации от типа "Къпем шейхове. Предлагаме на Катар баните в София и Банкя" или "Емирът на Катар търси 600 дка край Черно море."

Във вторник, първия ден от визитата, премиерът Бойко Борисов бе приет от колегата си шейх Хамад бен Джасем бен Джабер Ал Тани, който заяви, че страната му проявява интерес към туризъм, услуги, инфраструктура и земеделие. Обсъдени са възможностите за инвестиции от катарска страна в летището на Балчик и в магистрала "Черно море", отсечката Бургас - Варна. "Надявам се в рамките на 3-4 месеца премиерът на Катар да посети България и да вземем окончателно решение по тези големи инфраструктурни обекти", коментира Борисов.

Емирът на Катар имал много добри спомени от България

В сряда Борисов се срещна и с емира на Катар шейх Хамад бен Халифа Ал Тани, с когото е обсъдил евентуално сътрудничество в областта на образованието.
В процес на финализиране са преговорите за създаване на Център за изследване на Югоизточна Европа в Катар с участието на български университети, както и Център за изследване на Персийския залив в София, с подкрепата на Катар.

"Емирът на Катар има много добри спомени от България и е гордост за всички българи да знаят, че пилотите на неговия самолет са българи", каза външният министър Николай Младенов.

Министър-председателят Борисов е подарил на шейх Хамад бен Халифа Ал Тани позлатен пистолет, произведен в България, копие на документ от 12 век от архивите на България, в който се говори за Катар и копие на карта, която включва Катар.

Николай Младенов съобщи, че бъдещите катарски инвестиционни проекти ще бъдат описани в междудържавно споразумение, което ще гарантира тяхното изпълнение. В областта на отбраната ще се договори обучение на катарски военни във военноморското ни училище във Варна, както и съвместни тренировки между военослужещи от двете страни.

Внушителна делегация

Все още не е ясно какви ще са конкретните ползи за България от визитата на премиера Борисов и придружаващата го делегация и колко струва то на данъкоплатците.

В официалната делегация участват министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов, Лиляна Павлова, Аню Ангелов, Мирослав Найденов, Ивайло Московски и Трайчо Трайков, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Освен 14-членната официална делегация, има още 25 придуржаващи лица, сред които кметовете на Пловдив и на Сливен – Иван Тотев (ГЕРБ) и Кольо Милев (БСП), шефът на агенцията за безопасността на храните Йордан Войнов, шефът на БЕХ Йордан Георгиев, шефът на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов, съветници и представители на МС, на министерствата на земеделието, външните работи и икономиката.

В официалната делегация влизат и председателят на федерацията по тенис Стефан Цветков и членът на управителния съвет на федерацията по тенис Янаки Янакиев.

Отделно от това премиерът е придружаван от 103-ма представители на български фирми от различни браншове - хранително-вкусова промишленост, туризъм, строителство и недвижими имоти, фармация и т.н. В бизнес делегацията са шефът на "Софарма" и председател на КРИБ Огнян Донев, шефът на "Литекс" Гриша Ганчев, банкерката Петя Славова ("Феста холдинг"), Николай Банев и съпругата му Евгения Банева ("Полимери"), шефът на "Трейс груп" Николай Михайлов и т.н.

Това е второто посещение на българския премиер в Катар, с която през 2010 г. стокообменът достигна 2.4 млн. щ. д. с износ 2.2 млн. щ. д. и внос 0,2 млн. щ. д. Страната се превърна в център на българските усилия за привличане на чуждестранни инвестиции. С решение на Министерския съвет от 23 април 2009 г. България откри посолство в Доха, Катар, а на 14 септември 2011 г. бе открита новата въздушна линия от Доха до София с кратко междинно кацане в Букурещ.

През 2010 г. в България бе разпространена противоречива информация за катарски бизнесмени, готови да инвестират 500 милиона долара в страната ни, за да направим писта и да организираме кръг от Формула 1 за Гран при на България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?