Нито една община не е получила заем за финансово оздравяване през 2019 г.

Нито една община не е получила заем за финансово оздравяване през 2019 г.

Министерството на финансите не е отпуснало нито един нов безлихвен заем за финансово оздравяване на община от началото на 2019 г., става ясно от справка за финансите на общините към 30 юни 2019 г.

От началото на действието на новия механизъм за подпомагане на закъсали местни власти такива заеми са одобрени за 11 общини - Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия, Симитли и Стамболово. Повечето от заемите трябва да бъдат върнати до 1 декември тази година, но има и опция те да бъдат опростени, ако местните власти изпълняват стриктно и успешно плановете си за оздравяване.

Най-големият отпуснат кредит е на община Сливен. Тя го е получила през май 2017 г. и трябва да го върне през декември 2019 г., но до момента не е погасила нито лев от него. За да изпълни успешно оздравителния си план, тя има да погасява още близо 20 млн. лв. просрочени задължения и други плащания.

Също толкова тежко е и положението на община Перник, която през януари 2017 г. получи 4 млн. лв., от които не е върнала и стотинка. Тя пък има да върне още 26 млн. лв. за успешно изпълнение на оздравителния план.

Общата сума на просрочените задължения на всички общини у нас към края на юни 2019 г. е 132 млн. лв., а по бюджетите на местните власти - 124 млн. лв., което е равно на нивото им от декември 2018 г. Към 30 юни 2019 г.Просрочия имат около половината от местните власти у нас - 131 общини от общо 265.

Общинският дълг и гаранциите към полугодието възлизат на 1.39 млрд. лв. Голямата част от тези средства (85%) са по инвестиционни проекти. Дългът на Столична община формира 52% от общия дълг.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?