Нито лев акциз не е събран от селските казани от началото на годината

От началото на годината досега не е събран нито лев акциз върху домашната ракия. Това съобщи зам.-министърът на финансите Георги Кадиев във вторник. Той и директорът на агенция “Митници” Асен Асенов бяха поканени от ръководството на парламентарната група на левицата да пояснят какво става с проверките в района на Благоевград за регистрираните казани за варене на ракия, които текат от средата на миналата година.

Кадиев коментира създалата се ситуация с протестите по места срещу наложения акциз върху домашната ракия.  Според законовите разпоредби от началото на тази година до 30 л 40-градусова ракия за лични нужди се плаща акциз от 2,20 лв. на литър, а над това количество облагането е двойно. От тази година акцизът се събира от служителите на агенция “Митници”.

Ако бъде събран акцизът от цялото количество варена домашна ракия, годишните постъпления ще са около 70-100 млн. лв., каза Кадиев. Той изрази дълбоки съмнения, че изобщо ще има постъпления, защото служителите на митниците няма да могат да проверят всички селски домове, където домакинствата ще си сложат нерегистрирани казани, за да избягнат акциза.

Според финансовото министерство към момента има около 1350 регистрирани казани, повечето от които бездействат, защото хората не искат да плащат акциз и избягват да ги ползват.

Според Кадиев облагането на домашната ракия е въведено повече заради хармонизирането на нашето законодателство с европейското, отколкото за гонене на приходи в хазната.

Споделяне

Още по темата

Още от България