Нито лев за пречиствателни станции, ако не спрат лъжите за броя на леглата

Плевнелиев заплаши морските общини

Нито лев за пречиствателни станции, ако не спрат лъжите за броя на леглата

Няма да налеем и един лев за пречиствателни станции по морето, ако общините не ни дадат коректни данни за легловата база в комплексите, заяви регионалният министър Росен Плевнелиев след редовното заседание на Министерски съвет в сряда. Той даде пример с община Созопол, която декларирала пред МРРБ 80 хиляди легла и поискала по-голямо и скъпо съоръжение, а пред икономическото министерство декларирала 2000 легла, за които да плати туристическа такса. Трета проверка – на ВиК дружествата за потреблението на вода, показала, че в пика на туристическия сезон в Созопол има не повече от 40 хиляди души.

През 2010 г. изтече срокът за изграждане на пречиствателни станции в градовете с население над 10 хиляди жители, определен от Европейската комисия. За градовете под 10 хиляди жители срокът е до 2014 г. От еврофондовете за пречиствателни станции у нас са предвидени 1.2 млрд. евро от програма “Околна среда”, но усвояването им се забави заради спирането на всички екопроекти, докато МОСВ оправи нередностите при договарянето. Проблемът с пречиствателните станции по морето бе взет присърце от премиера Бойко Борисов преди около седмица. Той определи срок от две – две години и половина за изграждане на съоръженията и заяви, че ако трябва ще се напише специален закон, за да се ускори процесът.

“Не може да имате качествен инвестиционен проект, още повече по време на криза – добре финансово обоснован. Още повече, когато става въпрос за еврофондове т.е. да сме максимално коректни към парите на данъкоплатците, когато имате жестоки разминавания във цифрите. Давам пример Созопол – когато трябва да плаща таксите на легло очевидно цифрата е 2000, когато трябва да произведат пречиствателна станция цифрата е 80 хиляди. Моята категорична позиция днес беше, че ако нямаме точни цифри от три различни източника, които да съвпадат, няма да налеем и един лев. Разбира се, трябва да решим проблема със заустването и пречистването на водите, но искам ясни и точни цифри на място от три различни източника и да съвпадат”, каза Плевнелиев.

Той обясни, че броят на жителите в морските общини през лятото и през зимата ще се засече от няколко различни източника – общините, икономическо министерство, Националния статистически институт и ВиК дружествата.

“Три са по-тежките казуса – Златни пясъци, Слънчев бряг заедно със Свети Влас, Равда и Несебър и Созопол. Там се фокусираме. До края на май следващата година си поставяме за цел да изведем тръби дълбоководно, да ги заустим, така че да не се създава проблем с директно изливане на отпадни води по плажовете в тези три зони. Това ще струва 15-20 млн. лева. Втори етап е изграждането на пречиствателни станции – но каквато и пречиствателна станция да направим, ще използваме точни данни. Самата пречиствателната станция трябва да изхвърля нейните отпадни води в тези тръби, които ще бъдат дълбоководно заустени. Така нито един лев няма да отиде на халос”, каза Плевнелиев.

Освен Созопол, община Несебър също подала нереалистично високи данни за броя на туристите и легловата база, която била между 350 и 650 хиляди. На въпрос дали завишените данни за леглата в курортите всъщност включват бъдещото строителство Плевнелиев отговори, че това може да се докаже, само ако общината има Общ устройствен план. Те нямат такива и на кметовете им е много удобно, защото така могат да работят на парче, каза Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?