Нивата на компетентност на болниците ще се ревизират, оказаха се твърде висока летва

Нивата на компетентност на болниците ще се ревизират, оказаха се твърде висока летва

Нивата на компетентност на болниците, от които зависи по колко и какви клинични пътеки работят и съответно колко средства получават от НЗОК, ще претърпят промени. Това стана ясно във вторник след среща между представители на “Пирогов“ и депутатите от здравната комисия в парламента. Нивата на компетентност бяха въведени от ГЕРБ като част от визията на партията за несъстоялата се болнична реформа. В момента има три нива на компетентност като най-ниското е първото - за клиники в общинските болници в малките градове. Второ ниво на компетентност имат предимно звената в областните болници, а най-високото е за клиниките в някои специализирани и университетски болници. Оказва се обаче, че изискванията за нивата на компетентност не отговарят на реалността и са твърде висока летва, дори за най-добрите болници. Проблемът е бил поставен в контекста на проверките в “Пирогов“, но е валиден и за много други болници.

 

“В “Пирогов“ работят голям брой национални консултанти и те са участвали в изработването на медицинските стандарти и в нивата на компетентност. В началото мислехме, че тези стандарти и нива на компетентност създават трудности само на общинските болници, защото ги ограничиха в броя на изпълняваните клинични пътеки. Областните болници също срещаха някои затруднения, но се оказа, че така написани правилата създават затруднения и на университетски болници от ранга на “Пирогов“, коментира пред Mediapool председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.

 

Така при проверките на здравното министерство в “Пирогов“ и други болници се откриват несъответствия със стандартите и нивата на компетентност и това се отчита като минус за лечебните заведения, а всъщност дори най-добрите не могат да отговорят на заложените изисквания.

 

“Няма как изпълнителната власт да бъде спряна в рамките на дадени ѝ правомощия да прави проверки. За да функционира добре системата, тя трябва да бъде контролирана, т.е. Министерството на здравеопазването, НЗОК и агенцията “Медицински одит“ трябва да проверяват. Но ако ние можем да подобрим нещо в работата на клиниките и в условията за определяне на стандартите и нивата на компетентност, мисля, че сега е моментът. В Министерството на здравеопазването вече има сформирана работна група, представители на “Пирогов“ в качеството си на национални консултанти също участват в нея. Така че аз наистина смятам, че сега е моментът, защото горе-долу около две години функционират и медицинските стандарти, и нивата на компетентност като определящи качеството на медицинската дейност, да бъдат ревизирани и това да е в полза на пациентите“, обясни Дариткова.

 

“Нивата на компетентност освен определена апаратура, брой на медицинските специалисти и квалификация, включват и изискване за брой операции и това изискване не се покрива от много болници. Това е проблем не само за "Пирогов“, аз съм говорила и с представители на други университетски болници и там съотношението малки-големи операции също не съответства на нивата на компетентност“, допълни Дариткова.

 

Здравната комисия в парламента ще излезе с предложение към министъра на здравеопазването да не се отнемат нива на компетентност на клиники в “Пирогов”, докато не се прецизират нивата на компетентност и медицинските стандарти.

 

“Комисията, която е проверявала “Пирогов“, е предложила на 19 клиники в болницата да бъдат намалени нивата на компетентност. Клиниката по детска урология, например, е единствената в България, а клиниката по детска токсикология е единствената в Югоизточна Европа. И не можеш да намаляваш нивото на компетентност на структури, които са единствени. Това означава, че нивата на компетентност не са изработени както трябва“, коментира пред Mediapool зам.-председателят на здравната комисия Ваньо Шарков от Синята коалиция.

 

Той посочи, че по време на дискусията в комисията е възникнал въпросът, ако клиниките на “Пирогов“ не отговарят на стандартите, то какво остава за малките провинциални болници.

 

Друг проблем, който са обсъдили лекарите и депутатите от комисията, е свързан с обществените поръчки в болниците. В комисията са постъпили оплаквания от лечебни заведения от цялата страна, а Дариткова е поискала становище от Комисията за финансов надзор дали има правна възможност за промени в Закона за обществените поръчки. Проблемът произтича от това, че процедурата е бавна, а с обжалванията на загубилите фирми доставката на лекарства или важна за болниците апаратура се бави с месеци, понякога и по половин година.

 

По време на срещата представителите на “Пирогов“ са се оплакали от начина, по който в началото на проверката са изнасяни непроверени факти за лечебното заведение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?