Нивата на реките са повишени, вземат се мерки срещу наводнения

Сн.Архив

Нивата на реките са повишени и се очаква да се вдигнат още заради снеготопенето. За това държавата предприема необходимите мерки, за да не се стигне до нови наводнения. Това заяви министърът на екологията Ивелина Василева пред БНТ.

Министерството на околната среда и водите следи нивата на реките. Към момента всички те са с повишени нива. В долните течения на Арда, Марица и Места все още има зони, които са в т.нар. жълт код.

Очаква се през следващите дни да се повишат температурите и да започне снеготопене. За това кметовете на населените места трябва да вземат специални мерки.

Днес предстои заседание на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, която е съставена със специално решение на премиера. Всички ведомства, които имат отношения към темата, ще докладват за предприетите мерки.

"Яснотата по отношение на това кой носи отговорност я има. Ако, не дай Боже, стане нещо, е ясно кой ще понесе санкции. Язовирите трябва да бъдат готови да поемат предстоящите води от снеготопенето. Ясно са разграничени задълженията на общините и на "Напоителни системи"", каза министър Василева.

Бюджет на комисията по бедствия и аварии е 70 млн. лв. Европейската комисия също подкрепя държавата. "Подготвят се апликационни форми. В оперативна програма "Околна среда" до 2020 г. сме обособили една нова ос, която ще бъде насочена към превенция и управления на риска от наводнения и свлачища", каза министър Василева.

Споделяне

Още от България