Нивите в Добричко поскъпнаха до 1300 лв./дка

Нивите в Добричко поскъпнаха до 1300 лв./дка

Земеделската земя в Добричко продължава да поскъпва в пика на селскостопанската кампания, като ценовите равнища на реализирани сделки достигат до 1300 лева за декар. Това съобщи председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова, цитирана от БТА. По думите ѝ офертите на продавачи гонят цена и 2000 лева за декар, която обаче е необосновано висока за пазара.

През пролетта масово търговията с ниви в този регион е вървяла по 800-1000 лева за декар, сега на тази цена могат да се купят само най-евтините парцели край Тервел, посочи Тодорова. По думите ѝ в землищата на Балчик, Каварна, Генерал Тошево най-скъпите ниви достигат и до 1400 лева за декар, а има и отделни сделки за 1500 лева.

 

От сдружението коментират, че всичко, което се предлага на пазара, стига да не е на свръхвисока цена и земята да не е обременена с дългосрочна аренда, се купува веднага.

 

Нова тенденция на пазара е, че вървят дори малки парцели по 3-9 декара. Мнозинството арендатори продължават да търсят нови площи, за да разширят стопанствата си, активни играчи на пазара са и земеделските фондове, които и предлагат, и купуват парцели, казаха от сдружението. Все повече и частни лица търсят по 50 до 200 декара, като планират да върнат инвестицията си от ренти.

Споделяне

Още от Бизнес