Нивото на Дунав бързо се покачва, при Видин стоят диги

Нивото на Дунав бързо се покачва, при Видин стоят диги

Нивото на река Дунав в българския участък е започнало бързо да се покачва заради наводненията в Сърбия и валежите в Централна Европа. В Сърбия само за един ден нивото на Дунав се покачи с два метра и половина.

В петък нивото при Ново село се повиши с 1.40 метра, при Видин увеличението е с 1.20 метра, а в Русе се очаква до понеделник нивото на водата да достигне критичната граница от 7 метра.

"Притоците на реката са пълни, знаете, че от вчера е обявено и бедствено положение в Сърбия. В момента трите големи притока - Велика Морава, Сава и Тиса, вкарват доста голямо водно количество и се има предвид, че ние сме вече в диапазона на високите води. Ще последва едно бързо покачване в българо-румънския участък. Очаквам с близо метър и половина, дори два метра до седем дни нивото да се покачи, за да може да се отече тази вълна, която идва отгоре", коментира директорът на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав Георги Георгиев пред БГНЕС.

Очаква се заради високите води островите в българския участък да бъдат залети. От Агенцията са отправили предупреждение към всички областни управители по поречието на реката и до Гражданска защита. Засега няма опасност за населените места, но горските фирми, които работят по островите, ще трябва по най-бързия начин да изнесат техниката си, за да не пострада.

В събота общинският кризисен щаб във Видин предприе действия за изграждане на три допълнителни временни диги, преди нивото на Дунав да е достигнало критичната точка от 850 см.

Заместник-кметът на общината инж. Добромир Дилов обясни, че през 2006 г., когато Видин е пред евакуация заради придошлия Дунав, водата навлиза точно през тези три места, където сега са направени временните диги.

Още от България

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?