Нивото на Дунав бързо се покачва, при Видин стоят диги

Нивото на Дунав бързо се покачва, при Видин стоят диги

Нивото на река Дунав в българския участък е започнало бързо да се покачва заради наводненията в Сърбия и валежите в Централна Европа. В Сърбия само за един ден нивото на Дунав се покачи с два метра и половина.

В петък нивото при Ново село се повиши с 1.40 метра, при Видин увеличението е с 1.20 метра, а в Русе се очаква до понеделник нивото на водата да достигне критичната граница от 7 метра.

"Притоците на реката са пълни, знаете, че от вчера е обявено и бедствено положение в Сърбия. В момента трите големи притока - Велика Морава, Сава и Тиса, вкарват доста голямо водно количество и се има предвид, че ние сме вече в диапазона на високите води. Ще последва едно бързо покачване в българо-румънския участък. Очаквам с близо метър и половина, дори два метра до седем дни нивото да се покачи, за да може да се отече тази вълна, която идва отгоре", коментира директорът на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав Георги Георгиев пред БГНЕС.

Очаква се заради високите води островите в българския участък да бъдат залети. От Агенцията са отправили предупреждение към всички областни управители по поречието на реката и до Гражданска защита. Засега няма опасност за населените места, но горските фирми, които работят по островите, ще трябва по най-бързия начин да изнесат техниката си, за да не пострада.

В събота общинският кризисен щаб във Видин предприе действия за изграждане на три допълнителни временни диги, преди нивото на Дунав да е достигнало критичната точка от 850 см.

Заместник-кметът на общината инж. Добромир Дилов обясни, че през 2006 г., когато Видин е пред евакуация заради придошлия Дунав, водата навлиза точно през тези три места, където сега са направени временните диги.

Споделяне

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?