Нивото на Дунав край Видин и Лом започна бавно да намалява

За първи път през последните десет дни е измерен спад на река Дунав край Лом. Макар и само с 2 см, нивото е по-ниско в сравнение с вчера и е 846 см.

Комисия на Гражданска защита е извършила подробен оглед на защитните диги и е установила, че са в добро състояние. От повишеното ниво на реката е залята брегова ивица с дължина 1000 и ширина 30 м, която включва само една изоставена сграда и детска площадка. От филтрации има заливане на 1000 дка необработваема площ и 4000 дка пустеещи земи. С помощта на водолази на Гражданска защита е ремонтирана отводнителната помпена станция при с. Долни Цибър, предаде БНР.

На пристанище Лом от съображения за сигурност не работят крановете от външната страна на временния защитен насип. Там се поддържа най-високата, трета степен на готовност.

И край Видин нивото на Дунав намаля с 6 см, а край Ново село – с 11 см. По разпореждане на кметовете на общините Димово и Видин 44 души, наети по програмата за заетостта, помагат на екипите на “Напоителни системи”, които отводняват засегнатите терени.

Пътят Арчар – Видин все още е затворен заради залят от водата участък от 40 – 50 метра.

Прогнозите са в следващите няколко дни да продължи понижението на нивото на водите с 5 до 10 см дневно.

Край Русе обаче реката прехвърли критичните нива и вече са залети около 500-600 декара земеделски земи. Очаква се до 4-5 дни да бъдат наводнени близо 6 000 декара засети площи, съобщи пред БТА председателят на земеделската кооперация "Надежда" Орлин Атанасов.

Прогнозите са за загуби над 120 000 лева само в землището на село Ряхово, посочи той.

За спасяване от прииждащите води е необходима помощ от поне 50 000 лева, за да могат да работят непрекъснато отводнителните помпи, каза директорът на клона на изпълнителна агенция "Напоителни системи" Стоян Бойчев.

Тези дни в двете отводнителни помпени станции в село Ряхово работят четири помпи, които спират работа по шест часа на ден, когато е върховата цена на електроенергията, за да се осъществяват икономии. Това прекъсване на работата обезсмисля цялата им дейност, тъй като за шест часа високото водно ниво се връща в полетата, коментира Атанасов.

Споделяне

Още от България