Нивото на Дунав се покачва бавно, следят денонощно Марица

сн.Архив

Нивото на река Дунав бавно се покачва, а положението с река Марица се следи денонощно.  Засега няма опасност от преливане на реките и язовирите, информираха от басейновите дирекции.

Нивото на Дунав при Видин вече е достигнало 767 см, показва последното измерване. Въпреки високите води, засега няма опасност от наводнение на населени места в региона, заявиха от областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението". Засилено е наблюдението и контрола на защитните съоръжения по брега, следят се и водните обеми в язовирите.

Задържане на високото ниво на река Дунав ще има почти до края на седмицата, но ще остане под 8 метра, прогнозират специалистите. Взетите мерки остават в сила докато пълноводието не прехвърли 850 см.

Вече пети ден се извършва постоянен оглед на дунавските диги и засега няма подкопаване и разрушения, съобщиха  от "Напоителни системи". Падналите дъждове през последното денонощие са над 20 л на кв. м и усложняват обстановката в земеделските земи край Дунав. Поетапно са включени 4 помпени станции и се подготвя още една да отводнява обработените полета.

"Високото ниво на реката се дължи преди всичко на изпусканията от хидровъзел "Железни врата"в Сърбия. Там нивото за около 2 седмици е намаляло с 5 м. Подготвяме се  за високите обеми на води, които ще дойдат с топенето на снеговете", съобщи Любомир Низамов, заместник–областен управител на Видин.

Трафикът на тирове през ферибота при Видин е засилен заради затворения Дунав мостпри Русе.

Река Марица ще бъде наблюдавана денонощно, нивото се следи в реално време от специалистите. Въпреки падналите рекордни количества валежи в последните дни, нивото на реката е далеч от критичните стойности и не създава опасност от наводнения, казаха от "Байсейнова дирекция" в Пловдив. Критичното ниво на Марица е 2.50 м и към момента няма опасност от разливи и наводнения.

От "Басейнова дирекция" в Пловдив уточниха, че в момента няма преливащи язовири и реки в региона. Контролирано се изпуска язовир "Доспат", водите се отвеждат към язовирите "Въча" и "Цанков камък", които на този етап имат достатъчно свободен обем. Водоемите са под денонощно наблюдение и към момента няма сигнали за залети участъци и населени места.

Споделяне

Още от България