Нивото на Дунав застрашително се повишава

Нивото на Дунав при Лом се повиши с 29 сантиметра през последните 24 часа и достигна 708 сантиметра. Въведена е първа степен на готовност за действие "Повишено внимание", съобщиха в сряда от "Гражданска защита" в Лом. През предишните четири денонощия нивото се повиши с 233 сантиметра.

Мярката включва измерване на нивото по няколко пъти на денонощие, а не по веднъж, както бе досега. Ако равнището на реката премине 750 сантиметра, "Гражданска защитна" ще въведе втора степен на готовност - "Постоянно наблюдение". Тя предвижда разполагане на наблюдателни постове на различни места по брега.

При ниво 850 сантиметра ще започне изграждане на допълнителни защитни диги в критичните участъци. Според "Гражданска защита" момента няма опасност от заливане на селища и участъци от брега на територията на област Монтана.

Дунав при Лом достигна абсолютния максимум в историята на измерванията в българския участък на реката на 10 април 2006 година - 978 сантиметра. Тогава бяха залети части от града и от вилната зона край него.

От началото на седмицата с почти метър се повиши и нивото на река Дунав при Видин. Във вторник там бе отчетено ниво от 680 сантиметра.

Най-слабото звено в защитната дига при Видин е мястото, където се извършва строителството на Дунав мост 2. Затова там започна складирането на инертни материали. Очакванията са до края на седмицата нивото при Видин да достигне 7,50 - 8,00 метра.
Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?