Нивото на корупция в България остава непроменено от 2001 година

През 2002 г. нивото на корупцията в България не се е увеличило, но и не е намаляло в сравнение с 2001-а. Това показва доклад на неправителствената антикорупционна "Коалиция 2000".

Отчита се леко повишение на доверието за антикорупционните мерки на правителството Сакскобургготски. 40% от анкетираните българи смятат, че правителството прави нещо за борбата с корупцията, но и че кабинетът не е достатъчно решителен и последователен.

Средно месечно за миналата година са се давали между 120 и 130 хил. подкупа, сочат данните от доклада. Анализът на тези цифри показва, че равнището на корупцията у нас през м. г. е запазило нивото от 2001 г. Данните показват, че у нас продължава да се иска два пъти повече подкуп, отколкото се дават - 5-6 хил. дневно са поисканите подкупи или злоупотреби на служебно положение от страна на чиновниците.

През миналата година, всяка втора фирма е давала подкуп за получаване на обществени поръчки в стопанската сфера, изследването оценява общата стойност на подкупите на 15 млн. лв.

Сред най-корумпираните, според представите на хората, са служителите на МВР и митниците. Въпреки това доверието към двете институции се подобрява, докато имиджът на съдебната система се влошава. Високо остава и мнението, че корупцията е разпространена сред висшите етажи на властта - парламент, президент и правителство.

В икономическата сфера корупционният натиск се упражнява най-често с местните разрешителни, издавани от общините и сключването на сделки. През 2002 година, според доклада на "Коалиция 2000", в стопанската сфера са били лансирани множество антикорупционни инициативи, но малко от тях са били реализирани на практика и са дали резултати.

Според Коалицията, съсредоточаването на усилията на Агенцията за приватизация /АП/ върху две големи сделки - Булгартабак и БТК е довело до забавяне на приватизационния процес и до затвърждаване на негативното обществено мнение за широко разпространение на корупцията в тази област.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?