Нивото на моретата и океаните се покачва по-бързо от очакваното

Нивото на моретата и океаните се покачва с 60% по бързо от прогнозите на ООН, заплашвайки ниско разположените райони от Маями до Малдивите.  За това предупреждава научен доклад, разпространен на преговорите в Катар за борба с климатичните промени, съобщи Ройтерс.

В доклада се посочва, че нивото на моретата и океаните се покачва с 3.2 милиметра годишно според спътникови данни при очаквано двумилиметрово годишно покачване, прогнозирано от Междуправителствената група на ООН за климатичните промени за същия период.

Докладът е изготвен от  учени от Германия, Франция и САЩ и констатира още, че температурите се повишават реално в съответствие със сценариите на ООН, и оборва твърденията, че преценката за ръста им е била пресилена.

 "Глобалното затопляне не се е забавило, нито пък изостава от прогнозите", заяви Щефан Рамщорф, основен автор в доклада на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климатичните промени.

Унищожаването на най-големите дъждовни гори в света - в Амазония, се забавя, и то с рекордно темп. Според данни, оповестени вчера от Министерството на околната среда на Бразилия, обезлесяването на Амазония е обхващало 4656 квадратни километра между август 2011 г. и юли 2012 г. - спад от 27 процента в сравнение със същия период година по-рано.

 Това означава, че изсичането на амазонската джунгла се е забавило до най-ниското си ниво от началото на мониторинга през 1988 г. Спътниковите данни сочат, че обезлесяването намалява вече четвърта поредна година.

Споделяне

Още от Greenpool

Какво правителство е добре да има сега?