Нивото на моретата и океаните се покачва по-бързо от очакваното

Нивото на моретата и океаните се покачва с 60% по бързо от прогнозите на ООН, заплашвайки ниско разположените райони от Маями до Малдивите.  За това предупреждава научен доклад, разпространен на преговорите в Катар за борба с климатичните промени, съобщи Ройтерс.

В доклада се посочва, че нивото на моретата и океаните се покачва с 3.2 милиметра годишно според спътникови данни при очаквано двумилиметрово годишно покачване, прогнозирано от Междуправителствената група на ООН за климатичните промени за същия период.

Докладът е изготвен от  учени от Германия, Франция и САЩ и констатира още, че температурите се повишават реално в съответствие със сценариите на ООН, и оборва твърденията, че преценката за ръста им е била пресилена.

 "Глобалното затопляне не се е забавило, нито пък изостава от прогнозите", заяви Щефан Рамщорф, основен автор в доклада на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климатичните промени.

Унищожаването на най-големите дъждовни гори в света - в Амазония, се забавя, и то с рекордно темп. Според данни, оповестени вчера от Министерството на околната среда на Бразилия, обезлесяването на Амазония е обхващало 4656 квадратни километра между август 2011 г. и юли 2012 г. - спад от 27 процента в сравнение със същия период година по-рано.

 Това означава, че изсичането на амазонската джунгла се е забавило до най-ниското си ниво от началото на мониторинга през 1988 г. Спътниковите данни сочат, че обезлесяването намалява вече четвърта поредна година.

Споделяне

Още от Greenpool

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?