Нивото на моретата ще се повиши с около метър

Нивото на моретата ще се повиши с около метър

Нивото на моретата ще се повиши средно между 70 и 120 см през следващите два века дори и правителствата да сложат край на изкопаемите горива, както предвижда Парижкото споразумение за климата, съобщи Ройтерс.

Агенцията цитира научно изследване на германски екип, публикувано в изданието "Нейчър комюникейшънс". Бързото съкращаване на газовите емисии, предизвикващи парниковия ефект, ще ограничи отчасти покачването на нивата в дългосрочна перспектива, определена от топенето на ледовете от Гренландия до Антарктика.

Повишаването на морските равнища е заплаха, застрашаваща много градове и региони - от Шанхай до Лондон и от Флорида до Бангладеш. Могат да изчезнат цели нации, като тази на Малдивите в Индийския океан и тази на Кирибати в Тихия океан.

Към 2300 г. учените предвиждат нивата на моретата да се повишат с 0.7-1.2 м, дори и да бъдат постигнати всички цели, поставени от Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г. Една от тях предвижда свеждането на парниковите емисии до нула през втората половина на този век.

Но при всички случаи ще продължи неблагоприятната тенденция за покачването на морските равнища заради вече отделените парникови газове в атмосферата, които ще топят все повече ледовете на планетата. Освен това водата естествено се разширява, когато се нагрее над 4 градуса по Целзий.

Научното изследване предвижда, че всеки пет години забавяне в ограничаване на парниковите емисии след 2020 г., ще се изразява в допълнително 20-сантиметрово покачване на нивата на моретата към 2300 г.

По думите на един от ръководителите на изследването Матиас Менгел от Потсдамския институт за климатични проучвания следващите 30 години ще са много важни за това, което ще се случи след два века.

Споделяне

Още от Свят