Нивото на река Тунджа в Ямбол спада, край Елхово остава високо

Нивото на река Тунджа край Ямбол е спаднало през тази нощ с 12 сантиметра и е 515 сантиметра при критични 6 метра. Сутринта в 9.00 часа в Елхово са измерени 432 сантиметра, три сантиметра по-ниско от достигнатия максимум преди два дни. Това съобщи БТА в петък, позовавайки се на областната служба "Противопожарна безопасност и защита на населението".

Нивото в Елхово премина критичните 395 сантиметра преди седмица. Постепенно бяха залети улици, дворове, мазета, постройки, животновъдни ферми, предприятия в индустриалната зона и хиляди декари земеделски земи. Частично са залети пътищата Елхово-с. Изгрев и Елхово-с.Трънково, затворени са за леки автомобили и са под полицейско наблюдение. Кметът на общината Петър Киров поиска да бъде обследван един от мостовете до село Изгрев поради опасност от срутване.

В Ямбол под вода остават части от квартал "Каргон", индустриалната зона, както и помпените станции за питейна вода, което наложи въвеждането на режим на водоснабдяването.

Тежка остава ситуацията и в селата Веселиново и Завой, въпреки спрелите валежи и спада на водата през последните часове, съобщиха от община Тунджа. Залети са повече от 60 къщи, обществени и производствени сгради.

През последните четири дни екипи на "Противопожарна безопасност и защита на населението" непрекъснато изпомпват водата от ниските части на Елхово, от улици и сгради в Ямбол и в селата Кабиле, Завой и Веселиново.

Нивото на р. Марица в Хасковска област се понижава, съобщават от областната администрация.

В Димитровград нивото на реката е по-ниско с 15 сантиметра; в Симеоновград - с 10 сантиметра; в Харманли - с 20 сантиметра и в Свиленград - с 25 сантиметра.

В Симеоновград нивото на р. Сазлийка се е понижило с 20 сантиметра.

Обстановката в Хасковска област след продължителните валежи вече е нормализирана, отбелязват от областната администрация.

Споделяне

Още от България