Нивото на реките ще се покачва още

След интензивните валежи в понеделник се очаква повишение на температурите, което ще доведе до повишаване оттока на реките и усложняване на ситуацията. Това заяви Асен Личев, директор на дирекция "Води" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ, цитиран от БТА

Отокът на река Тунджа на границата с Турция по данни на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН от днес е 107 куб. метра в секунда, отокът на река Марица при Свиленград е 463 куб. метра в секунда, а на река Арда на границата е 715 куб. метра в секунда.

Оттокът на реките на границите с Гърция и Турция се формира без на българска територия да се изпускат язовири, категоричен е Личев. Язовирите наистина преливат, но това е, защото са препълнени, а не защото ние ги изпускаме. Става въпрос за природно явление, което по никакъв начин не можем да контролираме, за да предпазим от наводненията нашите съседи, каза шефът на дирекция "Води" в МОСВ.

Той припомни, че една от предприетите мерки - по-бързото изпускане на язовир "Кърджали" за освобождаване на обеми и поемане на увеличените количества води, е довела до свлачищата в района. На българска територия също са залети селскостопански площи, наводненията причиняват щети и у нас, подчерта Асен Личев.

МОСВ своевременно подава актуална информация до компетентните институции на Гърция и Турция. Асен Личев съобщи, че вчера е била изпратена информация до гръцкото посолство у нас с актуалните данни за отока на реките на границата и прогнозите за повишението му.

Още на 1 март, чрез МВнР, МОСВ е отговорило на вербалната нота на Турция за повишеното ниво на реките Марица и Тунджа. В нея са дадени уверения, че язовирите не се изпускат, че увеличеният оток на реките се формира от водосбора след язовирите и не може да бъде регулиран, каза Личев.

Информацията в медиите, че според гръцки представители на местните власти в пограничните райони една от причините за рязкото повишаване на отока се дължи и на старата техника в българските водноелектрически централи, изобщо не отговарят на истината, и не може да е причина за повишаването на нивото на реките, коментира още експертът.

Споделяне

Още от България