Нивото на реките ще се покачва още

След интензивните валежи в понеделник се очаква повишение на температурите, което ще доведе до ново овишаване оттока на реките и усложняване на ситуацията. Това заяви Асен Личев, директор на дирекция "Води" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), цитиран от БТА.

В същия ден и радио Атина би тревога за очаквани нови наводнения от преливането на реките Арда и Марица на гръцка територия, заради обилните дъждове и силното снеготопене в България.

ПРитеснението в северногръцката област Еврос е продиктувана от големите количества вода, които пристигали от България, където миналата седмица снегът започнал да се топи интензивно заради силния южен вятър. Префектът на Еврос не изключва възможността от нови наводнения в следващите часове в района на селището Лавара. Ако покачването на нивото продължи, от наводнения са застрашени и селата Пития и Порос.

Съобщава се още, че гръцки и турски експерти са срещнали, за да обсъдят мерки за предотвратяването на евентуална нова приливна вълна в района от реките Арда и Марица.

Положението по долината на Марица продължава да е бедствено, след като в края на миналата седмица придошлите води скъсаха земна дига и наводниха къщи и над сто хиляди декара насаждения. Прекъсната бе и железопътна връзка в района.

Вчера турската опозиция поиска България да плати щетите от наводненията от реките Тунджа, Марица и Арда, които през последните дни заляха Одринска Тракия. Председателят на Републиканската народна партия Денис Байкал, цитиран от турските вестници, обвини българските власти че са причинили наводненията, отваряйки язовирите у нас, без да предупредят турската страна, въпреки че между двете държави има подписано споразумение.

Оттокът на реките на границите с Гърция и Турция се формира без на българска територия да се изпускат язовири, категоричен е Личев. Язовирите наистина преливат, но това е, защото са препълнени, а не защото ние ги изпускаме. Става въпрос за природно явление, което по никакъв начин не можем да контролираме, за да предпазим от наводненията нашите съседи, каза шефът на дирекция "Води" в МОСВ.

Той припомни, че една от предприетите мерки - по-бързото изпускане на язовир "Кърджали" за освобождаване на обеми и поемане на увеличените количества води, е довела до свлачищата в района. На българска територия също са залети селскостопански площи, наводненията причиняват щети и у нас, подчерта Асен Личев.

МОСВ своевременно подава актуална информация до компетентните институции на Гърция и Турция. Асен Личев съобщи, че вчера е била изпратена информация до гръцкото посолство у нас с актуалните данни за отока на реките на границата и прогнозите за повишението му.

Още на 1 март, чрез МВнР, МОСВ е отговорило на вербалната нота на Турция за повишеното ниво на реките Марица и Тунджа. В нея са дадени уверения, че язовирите не се изпускат, че увеличеният оток на реките се формира от водосбора след язовирите и не може да бъде регулиран, каза Личев.

Информацията в медиите, че според гръцки представители на местните власти в пограничните райони една от причините за рязкото повишаване на отока се дължи и на старата техника в българските водноелектрически централи, изобщо не отговарят на истината, и не може да е причина за повишаването на нивото на реките, коментира още експертът.

Отокът на река Тунджа на границата с Турция по данни на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН от днес е 107 куб. метра в секунда, отокът на река Марица при Свиленград е 463 куб. метра в секунда, а на река Арда на границата е 715 куб. метра в секунда.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?