Нивото на Сена в Париж падна под 6 м и продължава да се снижава

Нивото на Сена в Париж падна под 6 м и продължава да се снижава

Водите на Сена продължават бавно да се оттеглят. В момента нивото на реката в Париж е паднало под 6 метра и ще продължи да спада и в следващите дни, съобщиха френските власти. Връщането на Сена в коритото ѝ ще отнеме по-продължително време - около две седмици, според очакванията на експертите.

Издигащият се на брега на реката изложбен център Гран Пале в неделя вече ще бъде отворен за посетители. Засега остават затворени Лувърът и още няколко забележителности, както и някои станции на метрото, съобщи Асошиейтед прес.

Националната служба по метеорология заяви, че в Париж Сена ще остане през днешния ден на ниво 4 м над нормалното.

Франция отмени червения код за опасност от наводнения, който бе обявен в събота в половината от северозападния регион Нормандия, и въведе от сутринта оранжев код, съобщиха властите в департамента Сен Маритим, цитирани от Франс прес.

"Тази нощ имаше няколко преливания на Сена при градовете Елбьоф и Руан, но те бяха ограничени и локализирани. Червеният код се отменя", съобщи префектурата.

Очакваше се реката да достигне най-високото си ниво на пълноводие към 1 часа по Гринуич. Нивото на Сена се покачи, особено при Елбьоф, но жилищните сгради не бяха изложени на опасност.

Проливните дъждове от последните дни отнеха живота на 4 души във Франция по данни на правителството, с което жертвите от наводненията в цяла Европа достигнаха 18 души, от които 11 в Германия, един в Белгия и двама в Румъния.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?