Нийл Армстронг - човекът, първи стъпил на луната, навърши 80 години

Нийл Армстронг - човекът, първи стъпил на луната, навърши 80 години

Човекът произнесъл думите "Една малка стъпка за човека, една огромна крачка за човечеството", астронавтът Нийл Армстронг, навърши 80 години.

Армстронг е първият човек, стъпил на луната. Това става на 20 юли 1969 пред очите на 500 милиона телевизионни зрители, а кадрите, разпространени от НАСА, обиколиха целия свят.

Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930г. в щата Охайо и от ранна възраст проявява интерес към летенето и космоса. На 15 години започва да взима уроци по летене, а на 16 получава разрешително за пилотиране. През 1962 е избран за астронавт в програмата на НАСА за мисии до луната "Аполо".

Въпреки славата си, Нийл Армстронг страни от светлината на прожекторите и твърди, че не е заслужил общественото внимание. "Не бях избран да съм първият човек. Избраха ме само за командир на полета. Обстоятелствата ми наложиха тази роля. Никой не го беше планирал," казва астронавтът.

В една от малкото си публични изяви Армстронг разкритикува решението на президента Барак Обама да прекрати плановете на НАСА за нови мисии до луната и го нарече "унищожително" за американската космическа програма.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?