Нийл Горсъч, номиниран за върховен съдия, защити свой колега от нападките на Тръмп

Нийл Горсъч

Номинираният от Доналд Тръмп за член на Върховния съд на САЩ Нийл Горсъч нарече деморализиращи критиките на президента към федералния съдия Джеймс Робарт, спрял действието на имиграционния му указ, пише "Гардиън".

Вестникът посочва, че думите са потвърдени от говорител на Горсъч, който казал това в разговор със сенатор.

"Дейли телеграф" се спира на факта, че Горсъч е защитил съдията много скоро след като беше номиниран за Върховния съд.

"Вашингтон пост" отбелязва, че изявлението му е направено в момент, когато президентът продължава водения от него дни наред кръстоносен поход срещу съдебната власт след отмяната на спорния му указ, забраняващ имиграцията от седем страни с предимно мюсюлманско население.

Според "Ню Йорк таймс" "представлението", в което номинираният за върховния съд скъсва така решително с президента, издигнал кандидатурата му, подчертава необичайното естество на публичната вражда на Тръмп със съдебната система.

"Файненшъл таймс" пише, че Тръмп преди това е окачествил като "политически" подхода на съдиите, поставили под въпрос правомощията му да издава такива укази.

По-късно тази седмица се очаква тричленен съдийски състав в апелативен съд да реши дали спирането на действието на имиграционния указ да остане в сила.

Необичайните лични нападки срещу федералните съдии от президента на САЩ Доналд Тръмп са обект на порицание от редица обществени кръгове и лица, включително от номинирания от него за върховен съдия Нейл Горсъч, но не и от самите съдии, отбелязва Асошиейтед прес.

И това едва ли ще се промени, дори "Главният туитващ", както АП е нарекъл президента, да продължи да отправя нападки срещу тях.

Агенцията се позовава на бивш съдия, декан на правен факултет и професор по конституционно право, според който назначаваните до живот независими съдии не бива да отговарят на критики. Дори когато те са язвителни или техният източник е президентът.

Професорът по право от университета "Вандербилт" Сюзана Шери казва, че съдиите не трябва да обръщат внимание на "подобни детински изблици", а да продължават да изпълняват задълженията си по решаване на дела, включително дела, свързани с президента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?