НК маха привилегиите на подсъдимите при съкратен процес

Подсъдимите, които признаят фактите по делото и поискат съкратен процес, вече няма да получават присъда под минимума. Това решиха депутатите в петък с приетите на второ четене поправки в Наказателния кодекс. При наказания лишаване от свобода по общия ред присъдата ще се намалява само с една трета.

Това на практика означава, че при съкратеното следствие и признаване на фактите в обвинителния акт, съдът няма да прилага чл. 55 - изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства. Този член от НК вече ще бъде алтернатива на съкратения процес.

От една страна, поправката в НК ще премахне възможността от налагане на несправедливо наказание за някои престъпления. От друга страна се поставя под съмнение използването на съкратено съдебно следствие, тъй като подсъдимите губят интерес от него.

В тяхна полза обаче ще бъде протакането на процеса, което води до прилагането на член 55. Казано с други думи, това означава допълнително затлачване на системата и намаляване на положителната статистика на влезлите в сила присъди.

Депутатите приеха, че при съкратено съдебно следствие и признаване на вина, ако съдът реши, че наказанието трябва да е доживотен затвор или такъв без право на замяна - доживотният затвор без замяна не се налага, а доживотният затвор се заменя с присъда от 20 до 30 години.

Промените предизвикаха спорове в пленарна зала и опозицията предложи те да бъдат отложени. Идеята обаче не мина и мнозинството ги гласува.

Според Мая Манолова от БСП съдиите няма да разберат прилагането на текста, тъй като затруднения изпитват самите юристи в парламента.

Димитър Лазаров от ГЕРБ обаче я посъветва да не подценява съдиите, които са професионалисти. На тази реплика Манолова отвърна, че е доволна, тъй като представител на управляващата партия смекчава тона към съдиите.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?